A tavasszal 120 dollárral rekordot döntő - és elemzők szerint tovább emelkedő - olajár vitathatatlanul legnagyobb nyertesei közé tartoznak az Öböl menti országok. Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Katar, Omán és különösen az Egyesült Arab Emírségek esetében a pénz óriásbefektetésekbe áramlik. A hat országnak összesen 381 milliárd dollár bevétele származott olaj-, további 26 milliárd pedig földgáz-értékesítésből 2007-ben az Institute of International Finance adatai szerint. Ha pedig az olaj ára tartósan 100 dollár felett marad, ez az összeg 2020-ig akár 9 ezer milliárd dollárra is nőhet.

A leglátványosabb fejlesztések kétségtelenül Dubaiban, az Emírségek legnagyobb városában zajlanak. Áprilisban a 72 emeletes Rose Tower luxusszálloda 333 méteres magasságával átvette a világ legmagasabb szállodája címet a szintén Dubaiban található Burj Al Arabtól. Utóbbi egyben a világ egyetlen hétcsillagos szállodája - a vendégek helikopteren vagy Rolls-Royce-on érkeznek, s minden földi jó mellett lakosztályukban például tizenháromféle párna közül választhatnak. Mementóként: az ország fővárosában, Abu-Dzabiban csak 1961 óta vannak betonutak. Az emblematikus építmények közé tartozik a Palm Jumeirah, a világ legnagyobb mesterséges szigete, mely 12,3 milliárd dollárból épült fel.

Az ingatlanboom 2004-ben kezdődött, miután megszületett az a kormányzati döntés, hogy a gazdaság(mely korábban egyoldalúan az olajexportra rendezkedett be) két fő tartópillére a turizmus és a szolgáltatószektor lesz. Az ingatlanárak ennek köszönhetően megugrottak, Dubai és környéke pedig a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasági zónája lett.