Megújulhat minden tizedik magyar ház

A lakossági szándékok szerint a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 13 százalékán, mintegy 500 ezer lakáson végezhetnek fejújítást, korszerűsítést - derült ki a Masterplast támogatásával augusztusban készült GKI-felmérésből.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 27. csütörtök, 07:19
Fotó: Getty Images

A lakosság lakásfelújításokra és korszerűsítésekre vonatkozó 2020. harmadik negyedévi várakozásai a következő egy évre negyedéves és éves alapon is javultak. A koronavírus okozta járvány és annak következményei a lakásfelújítási piacra tehát egyáltalán nem hatott negatívan, a következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására. Ha ezek a tervek megvalósulnak, akkor egy éven belül mintegy 500 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkákat - állapították meg a negyedévente elvégzett reprezentatív felmérésben a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveiről az MTI összefoglalója szerint.

A családi házak lakói körében a legerőteljesebb a felújítási szándék, ezen háztartások mintegy 16 százaléka tervez ilyen beruházást. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható, alig 8 százalékuk hajlandó erre költeni. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol a kettő között helyezkednek el.

Budapesten a megkérdezett háztartások 11 százaléka, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13-13 százaléka készül felújításra. A községekben valamivel magasabb, 16 százalékos a felújítási szándék, esetükben vélhetően a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) év elejétől hatályos szabályai jelentenek ösztönző erőt.

A felmérésből kiderül, hogy Magyarország régiói közül a közép-magyarországiban, a közép- és nyugat-dunántúliban valamint a dél-alföldiben várható az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység.

A magasépítéshez használt építőanyagok forgalma 20 százalékkal visszaesett a második negyedévben és júliusban. A vállalási árak csökkentek, de több szakmában továbbra is jellemző a szakemberhiány - közölte egy másik kutatás eredményeit Magyar Építőanyagipari Szövetség.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi3, 2020.08.27 15:53

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.08.27 15:36

A magánerőből is felújítható kisebb házak valószínűleg soha egy fillér állami támogatást sem kapnak, mert ezek a szemetek egy fillért jutalékot sem csúsztatnak vissza a támogatásokat kiutaló politikusoknak. A nagy házakat felújító nagyobb cégek viszont jól tudják, hogy hogy működik ez az ország, ők bármikor hozzájutnak a felújítási támogatásokhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.08.27 09:11

Klíma és széndioxid hiszti meg méregdrága megbízhatatlan napelemek helyett a lakás szigetelésekre, az energetikai rendszereiknek a megújításába kellene a pénzeket fektetni. A legjobb energia a fel nem használt, el nem pazarolt energia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html