Ideiglenes helyi védelmet kapott a Göncz Árpád egykori villájaként emlegetett Vérhalom téri ház. A II. kerületi önkormányzat képviselő testülete január 26-i ülésén szavazott erről – derül ki a kerület honlapjáról

Tavaly ősszel Göncz Árpád egykori villáját elárverezték, és az a veszély fenyegette, hogy átépítik.

A villával együtt jelenleg 25 épület szerepel az ideiglenes helyi védett értékek között – írja az Építészfórum.

A volt köztársasági elnök és felesége az 1936-ban épült neobarokk stílusú villában élt. A kétszintes épület több mint 1800 négyzetméteres.

Az állam a benne található ingóságokkal együtt 833 millió forintért árverezte el.

Az árverési hirdetményben azt írták róla, hogy „a négy Tóth fivér (Tóth Árpád hittantanár, dr. Tóth Ernő magánzó, Tóth Gábor dohánytőzsde tulajdonos és dr. Tóth Gyula hittantanár) megrendelése alapján”. 1939 és az államosítás között kereskedőcsaládok laktak a házban. 

A rendszerváltozás utáni időszakban, 2000 augusztusában Göncz Árpád köztársasági elnöknek utalták ki a reprezentatív villát, aki haláláig az ingatlanban élt.

Őrsi Gergely polgármester előterjesztésben  a településkép védelméről szóló rendelet olvasható, amelyben már számos helyi építészeti érték kerületi védelmét is magába foglalja. A kerületfejlesztési bizottság dönt a védetté nyilvánításról és a védelem alá helyezési eljárás megindításáról, ezzel egyidejűleg a testület az eljárás tárgyát a folyamat lezárásáig, de legfeljebb egyéves időtartamra ideiglenes védelem alá helyezi. (Arra is kitérnek, hogy a többlépcsős védelem alá helyezési folyamat eredményeként jelenleg 72 ingatlan esetében áll fenn kerületi helyi védelem.)

A dokumentum szerint Göncz Árpád egykori villáját azért célszerű mielőbb a kerület védelmébe helyezni, hogy elkerüljék az átépítés veszélyét.

Jelenleg 25 elemből áll a kerületi ideiglenes védelem alá vett értékek jegyzéke, rajta többek között megtalálható az egykori hidegkúti közösségi ház épülete (amelynek megmentésére korábban akciót hirdetett az önkormányzat), a felújítás alatt álló Retek utca 24., a Szilágyi Erzsébet fasor 73. alatti villa, amely korábban az MDF székháza volt, illetve a Völgy utca 9–11. alatti Sándor-villa. 

(Szerző: Munteanu Malina Ottilia)