Tavaly decemberben módosította az Országgyűlés a világörökségről szóló törvényt. A legfontosabb változás, hogy az állam elővásárlási jogot gyakorolhat a világörökségi helyszínen található ingatlanok adásvétele esetében.

Már a rendelet hatálybalépésének napján bejegyezték az állam elővásárlási jogát a budapesti Sofitel szálloda melletti ingatlan, a volt Malév-székház tulajdoni lapjára. Pedig hivatalosan csak három héttel később döntött arról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az állam élni kíván az elővásárlási jogával - hívta fel a figyelmet a G7.

Az ingatlanért 2,5 milliárdot fog fizetni az állam. Az összeg felét egy kormányközeli üzletember, míg másik felét egy belize-i offshore cég által tulajdonolt hongkongi cégnek utalják át.

A tulajdonos eredetileg egy nagy amerikai alap hazai cégének, a SOF-11 MB PropCo Kft.-nek adta volna el az egykori Malév székházát, de a magyar állam - az új rendelettel és elővásárlási jogával - beelőzte. A kft. elnevezéséből sejthető, hogy a Malév-székház melletti Sofitel Budapest Chain Bridge Hotellel lehettek tervei, a szálloda bővítése céljából vette volna meg az ingatlant. Az ügyről további részletek a G7-en olvashatók.