Gyenge hatékonysággal működnek a magyar építőcégek

A magasba szökött az építőipar lánctartozás mértéke – írta a Világgazdaság cikkére hivatkozva a hvg.hu.
Domokos Erika, 2019. december 9. hétfő, 08:00
Fotó: Getty Images

Az idei négyezer milliárd forintnyi munka ellenértékéből nagyjából 200 milliárd forintot vélhetően soha nem fognak kifizetni a megrendelők - mondta a lapnak Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke. A munka további 20 százalékát pedig kifizetik ugyan, de késve.

Az ágazatban az átlagos jövedelmezőség 8 százalék körül, cégenként nagy szóródással 3-20 százalék között alakul. A legnagyobb probléma a gyenge hatékonyság, és az elaprózódott cégstruktúra. Minél nagyobb egy szervezet, annál inkább képes a technológiaváltásra, de az építőiparban a cégek átlagos foglalkoztatotti létszáma jelenleg mindössze három fő. A szektorban 103 ezer mikrovállalkozás működik.

A munkaerő és az alapanyagok költségei az elmúlt években nálunk nőttek a leginkább az egész EU-ban, ami a Világgazdaság szerint már a beruházók által tolerálhatatlan szint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2019.12.09 08:32

Ebben semmi új nincs, mindig így volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html