Pécsett, Veszprémben és Győrben néhány erre specializálódott irodát valósággal megrohamoztak a diákok, hiszen jelenleg még óriási a választék, ám - mint azt a korábbi évek tapasztalatai bizonyítják - a legjobbak és legolcsóbbak gyorsan elfogynak.

Szinte mindegyik dunántúli egyetemi városban arról számoltak be, hogy a tanévkezdet a korábbiaknál jóval kisebb mértékben mozgatta meg az ingatlanpiacot. Katona Réka, a Győrben és Székesfehérváron is irodát működtető, ingatlanértékesítéssel és -hasznosítással foglalkozó Alba Kft. munkatársa szerint míg a korábbi években a tanévkezdet már júliusban 10-15 százalékos keresletnövekedést indukált - különösen a kis lakások piacán -, idén ennek még jelei sincsenek. Ugyanakkor a két nagyvárosban körülbelül ennyivel nőtt az albérletkínálat.

Átlagban még árcsökkenés is kimutatható, pláne akkor, ha a piacra dobott szuterénlakásokat és a ház végében kialakított nyári konyhát is figyelembe vesszük, ám kereslet elsősorban egy-másfél szobás, egyedi fűtéses, az oktatási intézmények közelében lévő, nívósan berendezett lakások iránt van. Ezeket úgy tűnik az idén is gyorsan elkapkodják majd, jóllehet 40-45 ezer forintot kérnek értük rezsi nélkül.

A szakemberek szerint a kínálat ugyan minden korábbinál nagyobb, s összességében az árak is csökkentek, ám a részleteket tekintve már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A piacon változatlanul túlsúlyban vannak azok a panellakások, amelyek közül a kisebbeket ugyan havi 35-40 ezer forintért bérbe lehet venni, ám különösen a téli hónapokban nagyjából ugyanekkora rezsivel is lehet számolni.

Arról nem beszélve, hogy a legolcsóbbak általában a legtávolabb vannak az adott oktatási intézménytől. Kiadó panellakásokból a két nagy egyetemi városban, Pécsett és Szegeden is dömping van. Tarcsai Veronika, a pécsi Mecsek Ingatlaniroda vezető értékesítője szerint 35 ezer forint körüli áron egy, másfél, sőt kétszobás lakást is kínálnak, ám kevés a jó állapotú, igényesen berendezett lakás.