Az épület, vagy lakás tulajdonosának, és a bérlő, illetve használó együttes kérésére a jövőben a távhőszolgáltatók közvetlenül a bérlő, avagy használó részére postázhatják a csekket - amennyiben elfogadják a parlamentben a kereszténydemokrata Bús Balázs javaslatát. Amennyiben a számla behajthatatlannak minősül a polgári jogi szabályok szerint, abban az esetben a díj megfizetéséért a tulajdonos helytállási kötelezettséggel tartozna a törvényjavaslat szerint.

Az érvényben lévő törvény szerint is, a távhő-szolgáltatási díj bérlő vagy felhasználó általi megfizetéséért a tulajdonos közvetlen helytállási kötelezettséggel tartozik. A jelenleg hatályos szabályozás alapján az a gyakorlat alakult ki, hogy a bérlő vagy a felhasználó által meg nem fizetett díjak közvetlenül a tulajdonostól kerültek behajtásra a bérlővel, illetve a használóval szemben történő érvényesítés megkísérlése nélkül - áll az általános indoklásban. A módosítás indoka ezen gyakorlat visszaszorítása, valamint a bérlők, illetve használók részéről több esetben tapasztalt "kritikus fizetési morál" javítása.

A módosítás következtében a benyújtó szerint érvényesülne az az eredeti jogalkotói szándék, hogy a díjak megfizetése közvetlenül és elsődlegesen a fogyasztót, felhasználót terhelje, és ezen kötelezettség alól a tulajdonos helytállási kötelezettségére tekintettel ne mentesülhessen. Amennyiben a távhő-szolgáltatási díjak érvényesítése a bérlő vagy a használó vonatkozásában nem vezet eredményre, a tulajdonos helytállási felelőssége továbbra is fennáll - olvasható a törvényjavaslat részletes indoklásában.