Böröcz László fideszes képviselő májusban nyújtott be törvényjavaslatot az országgyűlésnek, hogy a már önkormányzati bérlakásokban élők kedvezményes áron, a lakás értékének 30 százalékáért megvásárolhatnák az ingatlant, ha már 2020. december 31-én már fennállt a bérleti jogviszonyuk. Az akár 70 százalékos kedvezményt komolyan támadták az ellenzéki oldalról, de Kovács Péter XVI. kerületi és Cser-Palkovics András fideszes polgármester is bírálta a javaslatot, ahogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is azt mondta rá, hogy bűnös lépés mindazokkal szemben, akik a lakhatási krízis áldozatai, és egy újabb jogcsorbító lépés, amellyel sérül az önkormányzatiság.

Most újabb fideszes politikus támadta a javaslatot, Győr városvezetője, Dézsi Csaba András, aki szerint ugyan érdemes tárgyalni Böröcz László javaslatáról, de de a jelenlegi formájában a beadványt nem tartja jónak.

„Messze nem arról szól a kérdés számomra hogy akkor adjuk el az összes lakást vagy ne? Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet” - nyilatkozta a helyi Úgytudjuk.hu oldalnak. Új kritikaként azt emelte ki, hogy az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátásban, de léteznek olyan szociális bérlakások is, melyeknek lakói már nem tekinthetők szociális bérlőnek, mivel több generációval ezelőtti valóban rászoruló rokonuk után örökölték meg a bérleti jogot.

Problémás kérdésnek tartja, hogy kinek a feladata ilyen helyzetben a felújítás a szociális bérleti díjjal bérelt lakásokat, miközben már régen nem szociálisan rászorult bérlő van benne. Itt például úgy látja, hogy egy tehertől szabadulna meg az önkormányzat, mert az ilyen lakás soha nem kerül át más bérlőhöz, soha nem kerül vissza használatba az önkormányzathoz. Győrben az is probléma, hogy a bérlakásokban valójában nincsen közös költség, vagyis minden felújítás, a közös helyiségek világítása általában a Győr-Szol-t terheli, ami indokolatlan és olyan előnyöket ad a bérlakásban élőknek amivel a nem bérlakásban élők nem rendelkeznek.

A polgármester arra tett javaslatot, hogy azokban a társasházakban, ahol 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, ott próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, viszont ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből pedig újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Szintén helyi probléma, hogy van ötéves előtakarékossági szerződés, amelynél a beköltöző fiatal család pályázat útján kaphat lakást, ahol ez alatt az idő alatt a bérleti díjat félretehetik, hogy legyen pénzük sajátlakásra. Ha letelt az idő, akkor ki kell költöznie, és beköltözik a következő család. Viszont ha eladják az ingatlant, akkor már nem lesz folytatása a programnak.