Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 5,7 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben, csakúgy mint az előző hónapban, míg a tíz legnagyobb városban 4,9 százalékos növekedést mértek az előző havi 5,0 százalék után.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre az elemzők 5,7 százalékos emelkedést vártak.

Továbbra is főleg a nyugati parton drágulnak a lakóingatlanok, így kétszámjegyű növekedést mértek Seattle-ben (13,4 százalék), majd Portland (8,2 százalék) és Dallas (7,7 százalék) következett. A magasabb árszínvonalú városokban ennél mérsékeltebben emelkedést mértek, így New Yorkban 3,9 százalékkal, Washingtonban 3,1, Clevelandben 2,9, Chicagóban pedig 3,2 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

Havi összevetésben az országos index 0,9 százalékkal, a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjáé pedig egyaránt 0,7 százalékkal emelkedett. Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,4 százalékkal növekedtek az árak májushoz képest, a 20 legnagyobb város esetében 0,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, a tízes csoportban stagnálást mértek.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva felhívta a figyelmet arra, hogy a szűkös kínálat miatt folytatódik az ingatlanok drágulása, miközben a foglalkoztatottak száma robusztusan nő, a reálbérek és -jövedelmek enyhén emelkednek és 4 százaléknál alacsonyabbak a jelzáloghitel-kamatok. A jelenlegi gazdasági feltételek és a szűkös lakáspiaci kínálat közepette nem tűnik valószínűnek, hogy megfordul az emelkedő trend.