Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 6,3 százalékkal emelkedett a tavalyi utolsó hónapban, szemben az előző havi 6,1 százalékkal.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 6,3 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben, kicsit lassult a novemberben mért 6,4 százalékhoz képest. A tíz legnagyobb városban 6,0 százalékos volt a növekedés decemberben és novemberben is.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre az elemzők is 6,3 százalékos emelkedést vártak.

Továbbra is főleg a nyugati parton drágulnak a lakóingatlanok, így kétszámjegyű növekedést mértek Seattle-ben (12,7 százalék), majd Las Vegas (11,1 százalék) és San Francisco (9,2 százalék) következett.

A magasabb árszínvonalú városokban valamivel mérsékeltebben emelkedést mértek, így New Yorkban 5,4 százalékkal, Washingtonban 2,8, Clevelandben 3,5, Chicagóban pedig 2,6 százalékkal nőttek az ingatlanárak. (Hűti az ingatlanpiacot a kínai kormány.)

Havi összevetésben az országos index 0,2 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes csoportjában és a húszasban ugyancsak 0,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,7 százalékkal növekedtek az árak novemberhez képest, a 20 legnagyobb város esetében és a szűkebb, tízes csoportban pedig 0,6-0,6 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

A kép forrása: Pixabay