A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy a decemberi árak 0,2 százalékkal estek az előző hónaphoz, novemberhez viszonyítva és ezzel már az ötödik egymást követő hónapban jegyeztek fel csökkenést. Az egy évvel korábbihoz képest az árak már nyolcadik hónapja estek decemberben, amikor a csökkenés 1,5 százalék volt.

Decemberben a 70 legnagyobb városból 55-ben csökkentek az új lakások árai havi összehasonlításban, ami néggyel több, mint novemberben.

Az ingatlanszektor, amely a világ második legnagyobb gazdaságának egykor kulcsfontosságú mozgatórugója volt, tavaly komoly gondokkal volt kénytelen szembesülni részben amiatt, hogy az adósságokkal küszködő fejlesztők nem fejezték be az elakadt projekteket, vevők közül viszont többen jelzálog-bojkottot hirdettek.

Az elmúlt hetekben több olyan központi intézkedés született, amely életet lehelhet a lanyhuló ingatlanpiacba. Ide tartozik mindenek előtt a kormánynak az a döntése, hogy feloldotta a zéró Covid-politikát, de fontos az a jegybanki bejelentés is, hogy azokban a városokban, ahol három egymást követő hónapban esnek az új lakások eladási árai, a jelzáloghitel-kamatláb csökkenthető az első lakásvásárlók számára.