Január 1-től a legtöbb esetben csökkent a lakáshitelekhez kapcsolódó közjegyzői okirat költsége, ugyanis a díjat 19 500 forintban maximálták. A korábbi hírekkel ellentétben azonban nem csak a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők jártak ezzel jól - hívta fel a figyelmet a pénzügyi tanácsadó portál.

Az érintett hitelkonstrukciók köre:

  • Csok-hitel (függetlenül attól, hogy milyen lakáscélra igényelnék a konstrukciót),
  • Otthonteremtési kamattámogatott hitel,
  • Fiatalok, valamint többgyermekes családok támogatott lakáscélú kölcsöne,
  • Támogatott otthonfelújítási hitel.

Gyakorlatilag a jelenleg elérhető valamennyi támogatott hitelnél csökkent a tartozáselismerő okirat díja. Nem szükséges mindegyik támogatott kölcsönhöz csokot (családi otthonteremtési kedvezmény) is igényelni - a csok-hitelnél azonban ez elvárás -, például a felújításnál erre nem is lenne lehetőség.

Ugyanakkor nem minden csokot igénylő használhatja ki ezt a lehetőséget: amennyiben piaci lakáshitelt venne fel a család - egy gyermekre igényelt csok mellé nem lehet felvenni a csok-hitelt -, akkor rájuk nem lenne érvényes az új díjkedvezmény. A díj konkrét nagysága a hitelösszegtől, a kiállítás helyétől és időpontjától függ.

Mi van benne a csökkentett díjban?

Az alapdíj magába foglalja a közjegyző munkadíjat, a költségátalányt és a készkiadás díját - beleértve az okirat készítés során kért elektronikus hiteles kiadmány díját is. Ettől eltérő szolgáltatásért már felszámíthatnak külön díjat a közjegyzők.

A Bankmonitor kalkulátora szerint egy 10 millió forint összegű piaci lakáshitelt nagyságrendileg 100-110 ezer forintért foglalnak a közokiratba.

Speciális esetben is felszámíthat a közjegyző. Így ha külsős helyszínen folytatja le az eljárást, akkor az alapdíj 50 százalékkal emelkedik. A munkaidőn kívüli, illetve hétvégén, pihenőnapon készített okiratért kétszeres árat számíthat fel a közjegyző. Fontos, hogy a megemelkedett díjat annak kell megfizetnie, aki a speciális, külön eljárást kérte. (Ha például a pénzintézet kéri a közjegyzőtől, hogy a fiókban készítse el a tartozáselismerő iratot, akkor a banknak kell megfizetnie a felárat.)

A különösen bonyolult, terjedelmes jogügyletek körokiratba foglalásáért is dupla árat számíthatna fel a közjegyző. Szerencsére a jogszabály nevesíti azt, hogy a támogatott hitelszerződések nem kerülhetnek be ebbe a kategóriába - írta a Bankmonitor.hu.