Habitat önkéntesek építenek Vác környékén

Rosszul szigetelt, szinte kifűthetetlen lakásokat újít fel Vác környékén a Habitat for Humanity Magyarország önkéntesek segítségével. A szervezet a lakáspolitikai javaslatok mellett igyekszik gyakorlati segítséget is nyújtani a lakhatási problémák csökkentése érdekében.
NAPI, 2013. március 13. szerda, 15:35
Fotó: Napi.hu

Március közepén a Nógrád megyei Berkenyén indult a Habitat 2013-as önkéntes programja. Március 11-től 14-ig 18 amerikai önkéntes érkezik Berkenyére, hogy a Habitat munkatársainak vezetésével hőszigeteljék egy rászoruló család házát, ezzel jelentősen csökkentve fűtési költségeiket.

Az előző évben 598 ezer háztartás nem tudta megfelelően fűteni otthonát. A KSH legfrissebb adatai szerint ez a probléma több mint 1,4 millió embert érintett. A Habitat for Humanity Magyarország előző évi országjelentése arról számolt be, hogy a lakhatási költségek (rezsi, lakbér) a háztartások harmadánál elérik vagy meghaladják a bevételeik 40 százalékát. Ők a jövedelmükhöz képest olyan sokat költenek lakhatásra, ami már az alapszükségletek kielégítését veszélyezteti.

A Habitat for Humanity Magyarország szerint az alacsony jövedelműeket sújtó magas közüzemi költségek jelentősen csökkenthetők utólagos hőszigeteléssel, a hőszigetelés támogatásával. A nehezebb lakáskörülmények között élők számára pedig a szociális bérlakások számának növelése jelenthetne megoldást.

A három Vác környéki családnál végzett  felújítás után az önkéntes építkezések következő állomása Dunakeszi, majd Nagymaros lesz. A szervezet most is keresi az adományozókat és önkénteseket, hogy tovább folytathassák a családok számára végzett felújításokat. Ezen kívül energiatakarékossági és háztartásgazdálkodási képzéseiken a lakhatási költségek csökkentésében segítik a családokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK