Így küzd a hajléktalanság ellen a világ legélhetőbb városa

Bécsben a lakosság több mint 60 százaléka önkormányzati vagy szociális bérlakásban él, a városi önkormányzat lakásállománya eléri a 220 ezre, amihez jön további 200 ezer olyan lakás, amelyet nem profitorientált lakásépítő és -fenntartó cégek üzemeltetnek. A megfizethető lakhatást olyan fontosnak tartják, hogy a város konferenciát rendez a témában, ahol arra keresik a választ, hogy milyen jogi és pénzügyi keretfeltételek ösztönöznék a szociális lakásépítést Európában - adta hírül Bécs város kereskedelmi irodája.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 27. csütörtök, 16:49
Fotó: Napi.hu

Mivel Európa-szerte egyre nagyobb probléma a hajléktalanság és egyre több európai polgár számára a lakhatás jelenti a legnagyobb kiadást - 81,5 millióan a jövedelmük több mint 40 százalékát fordítják erre a célra -, az önkormányzati lakásépítésről rendez konferenciát Bécs, amelyet nemrég a világ legélhetőbb városává választottak.

A kétnapos rendezvényen az Európai Unió intézményeinek valamint európai nagyvárosoknak a képviselői, lakásépítési szakemberek, szakértők és a bérlők képviselői vesznek részt. Olyan kérdésekre keresik majd a választ mint, hogy milyen jogi és pénzügyi keretfeltételekre van szükség ahhoz, hogy Európában növekedjen a befektetési kedv a szociális lakásépítés területén, illetve, hogy milyen hozzáadott értéket jelent az önkormányzati lakásépítés az európai városok valamint a gazdaság számára?

A szakmai fórum résztvevői megismerhetik Bécs aktuális lakásépítési beruházásait és projektjeit mint például a Sonnwendviertelt, ahol 2025-re, az új bécsi főpályaudvar közelében egy új városrészt hoznak létre mintegy ötezer lakással, vagy a Horizon 2020 keretében megvalósuló Smarter Together programot, amely segítségével a simmeringiek szakértőkkel és kerületi vezetőkkel közösen keresnek az életüket megkönnyítő és a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokat például az energiaellátás- és felhasználás, vagy a közlekedés terén. Emellett megismerhetik a Wohnberatung Wien munkáját, ahol egy helyen intézik az önkormányzati lakások igénylését, kiutalását és a lakbértámogatásokat, valamint megtudhatják, milyen támogatásra számíthatnak az önkormányzat részéről azok a bérlők, akiket kilakoltatás fenyeget.

Bécsben a lakosság több mint 60 százaléka önkormányzati vagy szociális bérlakásban él, a városi önkormányzat lakásállománya összesen 220 ezer lakást számlál. Ehhez jön még 200 ezer olyan lakás, amelyet nem profitorientált lakásépítő és -fenntartó cégek üzemeltetnek.

A konferencia egyben záróeseménye az Amszterdami Paktum (Urban Agenda for the EU) keretében megvalósuló Housing Partnership programnak, amely a megfizethető lakhatás kihívásaival foglalkozik. A program lezárása alkalmából konkrét követeléseket fogalmaznak meg az Európai Unió törvényhozói felé, amelyeket a bécsi Housing for All konferencián mutatnak be először.

(Ezt olvasta már? Csőbe húzták az építőiparosokat....)

Fotó: Simmering Foto Eurocomm-PR MarioLang

HOZZÁSZÓLÁSOK