Hamis reményeket keltett a csok

Míg áprilisban az építkezés és felújítás előtt álló lakosság 43 százaléka tervezete, hogy igénybe veszi a csokot, addig ténylegesen csak az építkezők 21 százaléka vette igénybe. Sokan hamisan tápláltak reményeket. A szakemberek és a kereskedők is jobbra számítottak, de azért nem panaszkodnak - olvasható egy friss felmérésben.
Napi.hu, 2016. szeptember 8. csütörtök, 08:41
Fotó: Stocksnap

Jóval kevesebben vették igénybe a csokot, mint amennyien tervezték. A Mapei Kft. 2016. áprilisban 2000 építtetőt és felújítót kérdezett egy online felmérés keretében, hogy hányan tervezik a csok igénybevételét, majd augusztusban megismételték a felmérést.

Áprilisban a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi a csokot. Az augusztus végén megismételt felmérés során mindössze a válaszadók 21 százaléka válaszolta azt, hogy valóban igénybe is vette. A "hoppon" maradók 80 százaléka egyszerűen nem volt rá jogosult, azonban ezt tudhatta volna.

Szertefoszló illúziók

Az első kiábrándulás után mára óvatosabban terveznek az emberek, mindössze 25 százalék tervezi a csok igénybe vételét. A megkérdezettek 50 százaléka biztosan tudja, hogy nem veszi igénybe a támogatást, 25 százalék még bizonytalan.

Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy sokan tápláltak hamis reményeket. Még azelőtt terveznek a támogatással, mielőtt tájékozódtak volna a részletekről. A tapasztalatok szerint hasonlóan optimista a lakosság a költségek és az építkezés idejével. Mindkettőt hajlamosak jelentősen alulbecsülni - mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A Mapei Kft. megkérdezett több mint 250 burkoló szakembert és burkolat kereskedőt is a csokról. A szakemberek 72 százaléka jobbra számított. Pedig 47 százalékuknak volt csokos megrendelése és a válaszadók 60 százalékának több a megrendelése az előző évhez képest. A megkérdezettek 33 százalékának változatlan volt, míg 7 százaléknak csökkent a forgalma.

A megkérdezett kereskedők 26 százaléka érzékelte a csok hatását. 22 százalékuk volt vele elégedett, 69 százalék számított jobbra. Pedig eddig a kereskedőknek is jobb éve volt mint egy évvel ezelőtt: 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növekedett a forgalma.

Lesz ez még jobb is. Az utolsó negyedévben a csok élénkülésére lehet számítani, s bizakodásra ad okot, hogy a kormány ezen a héten tett bejelentése szerint bővíti a jogosultak körét - mondta Markovich Béla.

HOZZÁSZÓLÁSOK