Alapvetően a családok jövőképétől, a bizalomtól függ, hogy a több száz ezres, csok célcsoportból hányan élnek majd a lehetőséggel, ekképpen  a csok afféle kormányzati bizalmi lakmuszpapírnak is felfogható  - fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, aki szerint  az igénylésre jogosultak 10-20 százaléka adhat be támogatási kérelmet. A 2016-2019 közötti 4 évben pedig országosan összesen 50 és 100 ezer közötti lehet majd a csok igénylő családok száma.

A lakásméret és lakásárak összefüggése, illetve a támogatással, hitelfelvétellel kalkulálható vásárlóerő összeméréséből az látszik,hogy a fővárosban inkább az olcsóbb árfekvésű peremkerületekben és az agglomerációban, illetve a vidéki településeken, különösen a nagyobb foglakoztatási központok térségében várható élénkülés, s az ingatlanfejlesztők mellett az egyéni építtetők aktivitása is nőni fog.

A társadalmi-gazdasági mutatók változására, különösen a migrációs tendenciákra figyelemmel a főváros mellett elsősorban a nyugati országrészben, a Balaton környékén és a nagyvárosok térségében várható élénkebb lakáspiaci forgalom idén.

10-12 ezer új lakás épülhet 2016-ban

Az új építésű lakások körében bevezetett 5 százalékos  áfa hatására, valamint a csoktól várt keresletélénkülésre számítva nagyon sok, korábban leállt projektet indítanak újra a fejlesztők. Az elmúlt másfél-két évben kiadott építési engedélyekre alapozva idén az új lakások építése elérheti, illetve meghaladhatja a 10 -12 ezret.

Nagy kérdés, hogy a keresletbővülés mekkora árváltozást hoz a jelentős januári növekedést követően. Az OC által értékesített új lakások árai a fővárosban és az agglomerációban 20-30 százalékot nőttek decemberhez képest. Vidéken, a legtöbb megyében használt társasházi lakások esetében a decemberi adatokhoz képest viszont csupán 1-2 százalékos drágulás volt jellemző. A családi házak ára Budapesten néhány százalékkal emelkedett. Markáns volt a drágulás a panelpiacon, a budai lakótelepi lakások ára 40 százalékkal nőtt.