Hány évig kell dolgozni egy lakásért Magyarországon?

Hiába csökkent 5,75 százalékra a háztartások lakáscélú hiteleinek átlagos hitelköltség mutatója, az átlagos jövedelmeket és lakásárakat figyelembe véve még mindig sokkal megterhelőbb a magyaroknak a lakásvásáslás, mint a szlovák, szlovén vagy osztrák szomszédoknak - hívja fel a figyelmet elemzésében az Otthon Centrum (OC).
Napi.hu, 2015. szeptember 2. szerda, 15:39
Fotó: Napi.hu

Az Európai Központi Bank statisztikái alapján Európában a finnek jutnak a legolcsóbban hitelhez, ha lakást szeretnének vásárolni, 2015 júniusában 1,44 százalék volt az átlagos hitelköltség mutató náluk. A másik véglet Bulgária, ahol euró alapon 6,66 százalék, a nemzeti valuta, leva, alapon 6,27 százalék a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója. Hazánk csak egy hellyel előzi meg a bolgár kamatszintet, nálunk a második legdrágább az lakáscélú finanszírozás költsége, egészen pontosan 5.75 százalék.

A szomszédos országokban mindenhol kedvezőbbek a lakáshitelek kondíciói, a legközelebb a horvát ajánlatok állnak a magyar költségszinthez, 5,46 százalékkal, a legtávolabb pedig az ausztriai kamatszintek vannak, az EU átlagnak megfelelő 2,48 százalékkal.

A magyar hitelköltségek értékelésénél nagyon fontos az átlagos szót kiemelni - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. A jelenlegi banki ajánlatokban találunk már lakáshitelt 3,64 százalékért, vagy speciális esetben 3,38 százalékon is. Az 5 százalék alatti kamatok, változó kamatozással nem számítanak különlegesnek, akár általánosnak is mondhatjuk. Ugyanakkor a 10 vagy 15 évre fix kamatozású hitelajánlatok kamatai magasabb szinten, 6,6 - 6,9 százalék körül mozognak.

Mi áll a háttérben?

Jelentős csökkenés a magyar átlagos hitelköltség mutatóban a lakáshitelek piacán nem várható a közeljövőben, különösen annak fényében, hogy az MNB-nél nem várható további jegybanki kamatcsökkentés. A hitelköltségek csökkenése ellen hat az is, hogy az idei második negyedévben ismét emelkedésnek indult a nem teljesítő hitelek aránya a lakossági hiteleknél, az arány az MNB adatai szerint 16,6 százalék. Ez magasabb kockázatot jelent a bankok számára, amit a magasabb kamatfelárban kompenzálnak. Ezzel rá is mutattunk a magyar hitelköltség relatíve magas szintjének okára.

Bár a magyar alapkamat historikus mélyponton van, még ez is sokkal magasabb, mint az EKB 0,05 százalékos alaprátája. A különbséget viszont az alapkamat feletti kamatfelárak szintje mutatja meg. A szomszédos országok közül egyedül Horvátországban magasabb a kamatfelár. Az ausztriai, az euró övezeti átlag, valamint a román kamatfelár az egyik legalacsonyabb. A magas magyar kamatfelár mögött a már említett nagyobb kockázatok húzódnak meg. A Világbank adatai szerint Ausztriában a nem teljesítő hitelek aránya a teljes hitelezési szektorban 2014-ben 4 százalék körül mozogott, és Szlovákiában is 5,3 százalékot tettek ki, míg idehaza 15,3 százalék volt ez a mutató.

Bár az ingatlanforgalom már fejlődésnek indult, de vidéken még visszafogottabb a bővülés - tette hozzá Bánfalvi László. A bankok portfoliójában továbbra is jelentős a bedőlt hitelek mögött álló ingatlanok száma. A kamatfelár mérséklődéséhez a kockázatoknak kell csökkeni, amibe a banki portfoliótisztítás is beletartozik.

Hány évig kell dolgozni egy átlagos lakásért?

Bár a lakáscélú hitelek költségszintjét illetően sereghajtók vagyunk, egy átlagos, városi, 55 négyzetméteres lakás hitelből finanszírozott megvásárlása Magyarországon, illetve a szomszédos országokban, a helyi lakásárakat és átlagjövedelmeket figyelembe véve, ugyanakkora terhet ró a magyar átlagpolgárra, mint a szlovákiai vagy ausztriai szomszédainkra.

Egy főre jutó, városi környezetben jellemző havi átlagfizetést figyelembe véve, az adott ország átlagos városi lakásárait alapul véve, egy átlag magyarnak 7,8 éven keresztül kell a teljes fizetését félretennie egy 55 négyzetméteres városi lakás megvásárlásához. Nagyjából ugyanannyi ideig, mint  Ausztriában, Szlovéniában, vagy Szlovákiában. Horvátországban több mint 11, Romániában több mint 16 évi fizetést emészt fel a vásárlás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.04 19:19

@laci_52: "egy átlag magyarnak 7,8 éven keresztül kell a teljes fizetését félretennie egy 55 négyzetméteres városi lakás megvásárlásához"

Ez már jó eredmény!..egy olasz-angol-német mennyi évig dolgozik 1800 eoróért a 300 000 eurós házakért ???? 15 ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.04 19:18

@laci_52: 7,8 éven keresztül kell a teljes fizetését félretennie egy 55 négyzetméteres városi lakás megvásárlásához"


,,vidéken 15 milláért hatalmas házat kapsz ..,mondjuk szegedtől 5 km-re deszken !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.09.04 19:09

Ha nem tudsz kétszer születni,akkor érd be egy használt lakással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.09.04 11:58

@Rodent:
"Ha szerinted realis az, hogy egy atlag munkas 7-8 even keresztul felreteszi a TELJES fizeteset, akkor nem vagy normalis."

Sehol nem írtam ilyet, ellenben ezzel objektíven vizsgálható egy adott ország lakásárszínvonala. Azzal nem, hogy akármilyen banknál akármilyen hitelt veszel fel, ugyanis legalább újabb 5, országon belül is változó paramétert teszel az egyenletbe. Persze ha az a célod hogy semmit ne tudj összehasonlítani semmivel, akkor jó úton jársz. Hajrá!

Értem én hogy nem bírod ki, hogy ellent ne mondj nekem. Ettől ugyan ennél hülyébbnek már nem lehet téged nézni, de azért jókat röhögök a kényszeres viselkedéseden. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.09.04 00:41

@rw2: Veled ellentetben elolvastam es meg is ertettem a cikket.
Ettol fuggetlenul irta jhony, hogy neki mas tapasztalata van, egeszen pontosan ezt irta:

"TAPASZTALATOM szerint 20 év és a hiteled még mindig törleszted."

Az o tapasztalata sokkal kozelebb all a valosaghoz. Ezen mar tenyleg nem ertem mit nem ertesz.

Ha szerinted realis az, hogy egy atlag munkas 7-8 even keresztul felreteszi a TELJES fizeteset, akkor nem vagy normalis.

Ha pedig szerinted se eletszeru ez a szamitas, akkor nem tudom mit akadekoskodsz itt, ha valaki beszamol a sajat tapasztalatairol, ami sokkal kozelebb all a valosaghoz.

Szerintem senki sehol nem irta, hogy pusztan matematikailag nem igaz amit a cikkben irtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html