Mindössze ezer új lakás kelt el az első félévben Budapesten, ez a 2008-as első félévi harmada, és csupán egynegyede a 2007 azonos időszakában értékesített mennyiségnek, vagyis a lakásértékesítés tavalyi 40 százalékos visszaesését az idei első félévben tovább erősödő, 63 százalékos csökkenés követte  - foglalja össze az AL Holding a lakáspiac idei első hat hónapját. A visszaesés minden kerületet érint.

Miközben a kínálat folyamatosan szűkült, idén összesen 4 új projekt 440 lakása bővítette a választékot, folyamatosan nőtt az elkészült, de még eladatlan lakások száma, a készlet mára elérte a teljes kínálat 45 százalékát, ez 62 százalékos növekedést jelent 2008 végéhez képest. 

Az elkészült lakások aránya a számottevő (150 lakást meghaladó) kínálattal rendelkező kerületek közül a VIII., X., XIV., XVIII. kerületekben haladja meg az átlagos készletarányt.
 

2008 utolsó negyedéve óta új jelenség, hogy már eladott lakások térnek vissza a budapesti kínálatba, elsősorban azoknál a beruházásoknál, akik termékükkel főként a külföldi kisbefektetőket célozták meg. 2009 első félévében 129 visszamondást regisztrált az AL Holding. Az „újrakínált" lakások tovább árnyalják a kínálat visszaesését, amely ezek hiányában még erőteljesebb volna.