Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig 75 millióért adott túl a fővárosi önkormányzat a Vidám Park játé­kain. Az ötven tételből álló listára csak a holland HL Management Services tett ajánlatot, így vele kötött szerződést az értékesítéssel megbízott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Az összeg különösen kevésnek tűnik annak ismeretében, hogy a fővárosi önkormányzat a Vidám Park bezárását indítványozó előterjesztésben még 100-250 millióra becsülte a bevételt. Igaz, a főváros vagyonkezelője által felkért értékbecslő már a holland győztes ajánlatához közelítő összeget állapított meg. A HL Management Services - az egymilliós ráfizetés ellenére - aligha járt rosszul.

A főváros viszont keresztet vethet a végelszámolásra adott 350 millió forintos tulajdonosi kölcsönre. A hitelt ugyanis a jegybevételekből és a mutatványos berendezések eladásából befolyt pénzből fizette volna vissza a cég. Ám erre aligha kerülhet sor a korábbi közgyűlési határozatban meghatározott december 31-i határidőre. A követelés hiányzó részéről a végelszámolással kapcsolatban dönt a Fővárosi Közgyűlés. A programozott bezáratás 500 millió forintjába került a fővárosi önkormányzatnak - írja a nol.hu.

Az idén végelgesen bezárt Vidám Park végelszámolása jövő januárban kezdődik meg. A cég 756 millió forintra értékelt ingatlan és ingó vagyonát az Állatkert veszi át. Arról egy szót sem ejtett a közgyűlési határozat, hogy miképpen fizeti ki az ellenértéket.

Annál több a Pannon Park Projekt előkészítéséről. A költségvetésben 100 millió forintot különítettek el erre a célra, amelyből a közbeszerzési szabályoknak megfelelően 50 millió forintot költöttek előkészítő tanulmányokra, egyes műszaki paraméterek meghatározására; a pénz másik felét a részletes programok, üzleti tervek, megvalósíthatósági tanulmány és a még szükséges előkészítő felmérések elkészítésére szánják.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly novemberben döntött a vidámpark bezárásáról, illetve a 6,5 hektáros terület átadásáról az állatkertnek. A terület jogilag márciustól a Fővárosi Állat- és Növénykerté, az idén vagyonkezelésbe kapják a műemléki játékokat is. A barlangvasút, a körhinta, a mesecsónak és a hullámvasút mellé megvásárolják a dzsungel-mesevasutat is, amely jól illeszkedik az állatkert tematikájához. A lézerdodgemet befogadó pavilonnak csak a tetőszerkezete védett. Ide új, kevésbé zajos funkciót telepít az állatkert.

Az igazi attrakció a Pannon Park lesz, amelynek egyik felén a Pannon Ősvilág, másik felén a Pannon Ősvadon kapna helyet. Ez utóbbi egy minimum két hektáron elterülő hatalmas biodóm lenne. Egy zöldtetővel fedett, nagy belmagasságú - átlagosan 20, de helyenként 40 méteres - szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, vízi szafárival, kalandpályával és a vele összekötött Pannon-tenger akváriummal. A Széchenyi Fürdő eddig hasznosítatlanul elfolyó termálvizével fűtött csarnokot 1,5 hektáron elterülő állatkifutók vennék körül. Az élménypark szélén - részben a vidámparki parkoló helyén - 500 férőhelyes parkolót alakítanának ki.

A Pannon Park megvalósítása 15 milliárd forintba kerülne. Az előkészítésre már az idén kaptak 100 milliót. Persányi nem aggódik: a Városliget átalakítására szánt 135 milliárdba az ősvilág költségeit is beleszámították, az erről szóló kormányhatározatban nevesítetten szerepel.

A Meseparkot jövőre még állatkerti belépővel lehet látogatni, de a játékokra külön jegyet kell váltani. A Pannon Park megnyitása után az állatkert, a Mesepark és a biodóm mindegyikéhez önálló jegy szükségeltetik majd, illetve az egészre váltható lesz kombinált jegy. Ez utóbbi árára még elképzelés sincs. A Meseparkba szóló önálló jegy az állatkerti belépőnél várhatóan olcsóbb - 1500 forint -, míg az ősvilág annál drágább lesz. A Pannon Kert megnyitása legkorábban 2017-re várható - olvasható a nol.hu-n.