Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elkezdődhet a Munkácsy-negyed kialakítása, valamint a CsabaPark kulturális rendezvénytérré fejlesztése Békéscsabán, ahol a beruházásokra kiírt közbeszerzések győzteseiről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése - írja az MTI.

A Munkácsy-negyed egy részének kivitelezését a közgyűlés döntése értelmében a budapesti székhelyű Sade-Magyarország Mélyépítő Kft. végezheti bruttó 369 millió forintért. A projekt során rehabilitálják a Széchenyi-liget zöldfelületeit, ott útburkolatok cseréjét, a közvilágítás fejlesztését, térfigyelő kamerák telepítését, az Élővíz csatornán egy fastég kialakítását, tanösvény létrehozását és parkgondozást terveznek. Építenek egy olyan "színes játszóteret" is, amely Munkácsy festészetének világát tükrözi.

Ugyanehhez a projekthez tartozik a Gőzmalom tér és az Élővíz-csatorna fejlesztése, amelyet két békéscsabai cég, a Bólem Építőipari Kft. és a Galéria Invest Kft. végezhet csaknem bruttó 350 millió forintért.

A beruházás a Gőzmalom tér és az Aradi vértanúk ligete rehabilitálását, valamint a Beliczey-kert felújítását célozza, része a növényállomány rekonstrukciója, gyalogos- és kerékpárút kialakítása, utcabútorok, gőzmalom fogaskerék térelemek kihelyezése, a közvilágítás korszerűsítése, valamint térfigyelő kamerák telepítése. Mindkét beruházást a korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Zöld város kialakítása elnevezésű pályázatán elnyert összesen egymilliárd forintból finanszírozzák.

A  munkaterületeket október első felében átadják a kivitelezőknek. Mindkét projektet jövő szeptember végéig kell lezárni - mondta Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. vezetője az MTI-nek.

Modern városba kulturális negyedet

Munkácsy-negyed kialakítása - mely fizikailag részben ugyanazon a területen valósul meg, amelyen a zöld város projekt fejlesztéseit végrehajtják - szerepel a Modern Városok Programban is. Egy szeptemberi kormányhatározat szerint Békéscsaba 2020-ig csaknem 3 milliárd forint fejlesztési támogatást kap a pécsi Zsolnay-negyed vagy az egri vár mintájára kialakítandó kulturális negyed fejlesztésére.

A Munkácsy-negyedbe a tervek szerint mintegy húsz békéscsabai intézmény, épület, egykori kúria és park tartozik majd; a város több pontjára kihelyeznék Munkácsy egy-egy művének nagyméretű reprodukcióját, az arra alkalmas helyi épületeken fényfestést alkalmaznának és kialakítanának egy Munkácsy-negyedet képviselő logót is.

CsabaParkba kolbászfesztivált

A közgyűlés döntött a CsabaPark fejlesztéséről is, a helyi Kopp Export-Import Kft. bruttó 215 millió forintért építhet a területen új látogatóközpontot legkésőbb 2018. október végéig.

A Nagy Akantusz Kft. bruttó 156 millió forintból egy új fogadóépületet épít fel a park Körte sori részén, a kivitelezésnek szintén 2018 október végéig kell elkészülnie. Utóbbi épület a tervek szerint bormúzeumként funkcionál majd, és a Csabagyöngye szőlő népszerűsítését szolgálja; a látogatóközpontban pálinkamúzeumot alakítanak ki.
A forrást ez esetben is a már korábban elnyert uniós TOP pályázat közel 1,3 milliárd forintos keretéből biztosítják.

A CsabaPark fejlesztésének egyik fő célja, hogy a jövőben ott rendezhessék meg az országos népszerűségre szert tett Csabai Kolbászfesztivált a jövőben a jelenlegi helyszín, a Sportcsarnok helyett, ezért a csapadékvíz-elvezetését, közművesítést, vizesblokkok kialakítását is elvégzik a területen - mondta el Sódar Anita.

Egy szeptemberi kormányhatározat szerint a kormány a Modern Városok Program keretében külön is támogatja a CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark fejlesztését egymilliárd forinttal. A CsabaPark fejlesztését a kormány nyáron nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

A nyitóképen Békéscsaba polgármesteri hivatala, forrás: MTI/MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba