A GfK becslései szerint nagyságrendileg 440 milliárdos forgalmat realizáltak tavaly az építőanyag-kereskedők. Emellett a barkácsáruházak lakásfelújításhoz tartozó termékeinek összforgalma is közel 15 százalékos növekedést mutatott.

Az építőanyag-kereskedések forgalmát havonta vizsgálva jól látszik, hogy 2016-hoz képest 2017ben minden hónap forgalma 3-10 milliárddal haladta meg az előző év azonos hónapjában mértet. Márciusban és májusban az előző hónaphoz képest is megugrott a forgalom. Amíg 2016 szeptemberéig   egy folyamatosan felfelé ívelő görbe volt látható a forgalomban, addig 2017-ben már érdekesebb a szezonalitás. Főként azt is figyelembe véve, hogy egy enyhe szeptemberi visszaesést követően a piaci forgalom még a júliusi szintre tudott visszatérni.

Továbbra is két nagy szegmens - a szerkezeti anyagok (vasbeton, fal, tető, kémény, nyílászáró, tető, kémény ) és az építési anyagok (hőszigetelés, burkolás, aljzatképzés, belső felület és homlokzatképzés) - adja a forgalom  közel hetven százalékát. Értékben legnagyobb növekedést a vasáru, illetve a hőszigetelő anyagok érték el.

Képünk forrása: Pixabay