Hasít az építőipar

Januárban az építőipari termelés volumene 43 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 48, az egyéb építményeké 33 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 6 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2018. március 14. szerda, 09:27
Fotó: Napi.hu

Januárban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 48, az egyéb építményeké 33 százalékkal. Előbbiek növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének eredménye, utóbbiak esetében a termelés gyorsforgalmi utak építése, valamint vasút-felújítási munkák és közműépítések következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 59, az egyéb építményeké 23, a speciális szaképítésé 39 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 5 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 35 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34 százalékkal csökkent. Az épületek körében lakóépületekre, szállodaépítésre, ipari üzemek építésére kötöttek nagyobb értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene január végén 109 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 23, az egyéb építményeké 159 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

(Mától kérhető az ingyenpénz.)

HOZZÁSZÓLÁSOK