Az FHB Lakásárindex értéke a harmadik negyedévben a korábbi 188,23-ról, 193,6-ra változott. A mutató előállításához az FHB piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett felhasználták a NAV adott időszakra feldolgozott valamennyi adatát.

Az elemzés szerint a lakásárak lassan elérik a válság előtti szintet, jelenleg a 2008 végén, 2009 elején tapasztalható árakkal szembesülhetnek a lakásvásárlók, a különbség már csupán 3,5 százalékos a 2008-as csúcshoz képest.

FHB Lakásárindex alakulása
Kép: Forrás: FHB Lakásárindex

A drágulás mértéke ugyanakkor fokozatosan mérséklődik. Az első negyedévben még több mint 7 százalékos volt az áremelkedés, a második negyedévben 3,9 százalékos, míg a harmadik három hónapban 2,9 százalékkal mentek fel az árak.  (Az első három hónap kimagasló eredménye részben azzal is magyarázható, hogy az index összeállításakor a Nemzeti Eszközkezelő által végrehajtott tranzakciók kikerültek az adatbázisból, míg a korábbi években szerepeltek az adatok között. Az árnövekedés mérséklődésének hatására a drágulás mértéke jelenleg megegyezik a 2014 harmadik negyedévében tapasztalttal - olvasható az elemzésben.

A felívelés kezdete óta eltel másfél évben (2014. áprilisától 2015. szeptember végéig) a lakóingatlanok nominálisan és reál értelemben is körülbelül 25,8 százalékkal drágultak.

FHB Lakásárindex alakulása negyedévenként
Kép: Forrás: FHB Lakásárindex


A lakásépítések sok helyen még nem indultak be

Az építési engedélyek számának növekedés ellenére mennyiségük még messze elmarad a válság előtti szinttől. A bővült engedélyezés ellenére az átadott lakások száma csökkent. Az év első kilenc hónapjában 4657 új lakás készült el, míg 2014 azonos időszakában 5144. Pozitív ugyanakkor, hogy a csökkenés ellenére a használatba vételi engedélyek száma nem süllyedt vissza a 2013-as mélypontra

Kép: Forrás: KSH