Az ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a megválasztott kormánynak nem feladata megszabni a kultúra irányait, nem is teszi. Ugyanakkor a kormány alkotmányos kötelessége, hogy szuverén módon védje értékeinket, mindenkinek biztosítsa az esélyt az alkotásra és kulturális gyarapodásra - fűzte hozzá a miniszter.

Vashegyi György, az MMA elnöke kiemelte: az Andrássy út 101. szám alatt, a Bajza utca sarkán, világörökségi helyszínen elhelyezkedő, két épületből álló ingatlanegyüttesben méltó körülmények között folytathatja munkáját az MMA Titkársága, de új közösségi terekhez jutnak az akadémikusok is.

A MÚOSZ 2006-ban adta el az épületet, 2008 májusában költözött el a házból, amelyet 6 évvel később, 2014-ben kétmilliárdért vásárolt meg az állam az akkori magántulajdonostól. Ugyanebben az évben jelentette be az MMA, hogy az Andrássy út 101.-Bajza utca 31. szám alatti épületegyüttesben alakítja ki új székházát. A rekonstrukció 2016-ban kezdődött, a költözés augusztus 21-én zárul. A felújítás mintegy 4 milliárdba került, a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

A volt MÚOSZ székház/MTI Fotó/Balaton József