A vádirat szerint egy badacsonytomaji külterületi ingatlan tulajdonrészének hatósági árverezésére került sor, amelyre a vádlott és az ingatlan egyik résztulajdonosa jelentkezett vevőként. Az árverést 2016 szeptemberében tartották Tapolcán, azon mindketten megjelentek, a másik árverési vevőt pedig a lánya is elkísérte.

Miután árverezőként regisztrálták őket, a vádlott beszélgetni kezdett árverező-társának lányával, aki elmondta, hogy az ingatlan családi tulajdonban van, ezért édesapja élni kíván majd az őt, mint tulajdonostársat megillető elővásárlási jogával.

A vádlott ekkor 200 ezer forintot kért a nőtől, és azt ígérte, hogy az összeg fejében nem megy be az árverésre, és nem él a licitálási jogával. Az elkövető ajánlata azon alapult, hogy az ingatlanra licit hiányában már a kikiáltási ár felének megfelelő összeggel érvényes vételi ajánlatot lehetett volna tenni.

A nő elzárkózott attól, hogy jogtalan előnyt adjon, s a férfi ajánlatára közölte, amennyiben meg akarja szerezni az ingatlant, úgy licitáljon rá. A vádlott erre akként reagált, hogy ez esetben akár milliókra is fel tudja verni az árat.

Az árverésen végül mindkét árverező licitált, az ingatlant pedig elővásárlási jogával élve a tulajdonostárs árverező szerezte meg. A vádlott az árverést követően, a terem előtt várakozó, és az ajánlatát visszautasító nővel közölte, hogy neki is van lelkiismerete, és csak a becsértékig verte fel az árat, majd távozott - írta a Veszprém Megyei Főügyészség.

(Képünk illusztráció.)