Hátraarc a minőségi építésben

A város körüli konyhakertek, és a hozzá nem értő farmerek számának szaporítása érdekében nem szabad elfecsérelni az értékes állami földeket - kommentálta az adósmentéshez kapcsolódó, állami területen és pénzből, közmunkásokkal építendő, könnyűszerkezetes lakóparképítő programot Varga Dénes gazdaságkutató. A GKI ügyvezetője, Petz Raymund szerint ez a fajta építés szemléletbeli hátraarcot jelez.
Szepesi Anita, 2011. június 21. kedd, 08:00
Fotó: Napi.hu

Ekkora tömegű eladatlan lakásnál nagyon rossz üzenet a bérlakásépítés becsempészése  az adósmentésbe - állítja Varga Dénes gazdaságkutató, a DEM iroda vezetője. Ha a fizetésképtelen adósokat átköltöztetik a hatalmas költségvetési terhet jelentő állami bérlakásba, a felszabaduló ingatlanok tovább növelik az eladatlan készletet, vagyis maga az állam teremt konkurenciát az épp a piac lefagyása miatt végnapjaikat élő lakásfejlesztőknek - mutat rá a gazdaságkutató.

 

A felhalmozódott készletből az építésnél olcsóbban vásárolhatna az állam, nem beszélve arról a kézenfekvő megoldásról, melyben a lakók bérlőként továbbra is a lakásaikban maradhatnak.

A bebukott hitelesek önálló családi házba költöztetésével Varga szerint mindenki rosszul jár. Az is, aki a munkahelye elvesztése miatt került ilyen helyzetbe, hiszen vélhetően  nem kapálni akar, hanem a munkaerőpiacra visszakerülni, és ott megfelelően teljesíteni. Ráadásul a főváros körüli területek sokkal értékesebbek annál, hogy  félszociális programokra elfecséreljék őket - fogalmaz Varga. A mezőgazdasági termelésre  alkalmas területeket ennél sokkal hatékonyabban is ki lehet használni - szögezi le.

 

A szakértő szerint az árverési  moratórium feloldásával  úgyis elválik, ki az, aki ténylegesen nem tud fizetni, s úgy látja, inkább olyan segélycsomagot kellene nyújtani, amellyel élve az adósnak jobban megéri a törlesztés. Ez a vízió nem indítja be az építési piacot, viszont azt a kevés forrást is elpazarolja, amivel érdemi lépéseket lehetne tenni - hangsúlyozza Varga.

 

Sajátos szemléletváltást, egyfajta hátraarcot tükröz a közmunkásokkal építendő könnyűszerkezetes lakópark - mutat rá Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója. Az egyszerűbb megoldások előtérbe helyezése, a kivitelezéssel szemben támasztott igényszint leszállítása ugyanis éppenhogy szembe megy a  korábbi programokban megfogalmazódó, a zöld gondolkodás és az energiahatékonyság mentén megvalósuló minőségi építéssel - teszi hozzá Petz.

HOZZÁSZÓLÁSOK