Hatvanmillió fölött ekkora a pörgés

Budapesten, az első félévben, év/év alapon nőtt a drágább, 60 millió fölötti ingatlanok iránti vásárlási kedv, még az áremelkedés hatásától függetlenül is - közölte a Duna House (DH).
Napi.hu, 2016. augusztus 22. hétfő, 13:02
Fotó: Napi.hu

Reálértéken számolva a korábbi 2,3 százalékos arányhoz képest 3,2 százalékra emelkedett 2016 első félévében a 60 millió forint felett értékesített lakások aránya a teljes eladásból, a Duna House adatai alapján. Kiemelkedik a II. és a XII. kerület Budán, valamint a pesti belváros (V. és VI. kerület), ahol az arány 15 százalék feletti volt az elmúlt hónapokban.

A 60 millió forint felett értékesített házak aránya 13,6 százalék a teljes eladáshoz viszonyítva, a II. kerületben viszont a családi ház forgalom több mint 80 százalékát ez a kategória tette ki.

A 60 millió forint fölötti ingatlanok együttes aránya egy év alatt 3,6 százalékról 4,2 százalékra emelkedett.

A növekedés mértéke nem az áremelkedéssel magyarázható. A számításokhoz ugyanis a tavalyi értékek a Duna House lakásár-indexével 2016-os árszintre lettek emelve.

Az ismert vevői élethelyzetek alapján a vásárlások 41 százaléka befektetési célú volt, de ugyanennyi azoknak a vevőknek az aránya, akik a vásárlással nagyobb ingatlanba költöztek a korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK