A fejlesztői aktivitás soha nem látott mélységeket ért el; 2011. harmadik negyedévében nem adtak át új irodaházat, így a budapesti teljes irodaállomány sem változott. Közép-Kelet Európa más városai sem mutatnak rózsásabb képet; Prágában és Varsóban az éves új kínálatot 100 -120 ezer négyzetméter közé várják 2011-ben. Hazánkban az év utolsó hónapjában várhatóan 80 ezer négyzetméterrel nő a állomány, ezzel az éves bővülés eléri a 95 ezer négyzetmétert, ami 2006 óta a legalacsonyabb szint - mondta Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi vezetője.

2011 negyedik negyedévében adják át a TriGranit által fejlesztett K&H székház két tornyát, az Erste Group Immorent Laurus irodaházát, az R-Co fejlesztésű KÖKI Bevásárlóközpont iroda részét, és a BAH Centert. 2012-ben várhatóan tovább csökken az új kínálat szintje, mivel hét tervezett fejlesztésből csupán háromnál kezdték meg az építési munkálatokat.

Két jelentős előbérleti szerződést is kötöttek a negyedévben: ebből az egyik a KPMG 8,5 ezer négyzetméteres új székháza. Ez alátámasztja a DTZ előrejelzését; a magas üresedési arány ellenére kevés a nagy, összefüggő üres terület. Az ilyen területigényű, költözést fontolgató bérlők így kénytelenek korábban elkezdeni keresésüket, és akár előbérleti szerződést kötni.

A bérbeadási volumen 32 százalékkal nőtt, összesen 113,8 ezer négyzetméterre kötöttek szerződést. Ezzel együtt az idei év első három negyedév teljes bérbeadása 280 ezer négyzetméterre rúgott, amely az előző évek azonos időszakához viszonyítva a legmagasabb szint.

A ténylegesen új ügyletek száma alacsony maradt, mivel a teljes irodaterület-bérbeadás 46 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki, emellett nőtt az irodaállományon belüli költözések aránya is - tette hozzá Maksay Éanna, a DTZ elemzője.Vagyis a teljes tranzakciós volumennek csak mintegy egy harmada (31 ezer négyzetméter) csökkentette ténylegesen az üres irodaállományt. Több területet visszaadtak, illetve bontottak fel szerződéseket, ennek következtében az üresedési ráta nem változott, továbbra is 20,7 százalék. A bérleti díjak is stagnáltak, s az előrejelzés az elkövetkező másfél évben sem jelez  elmozdulást az A" kategóriás épületek 10,5-12,5 eurós sávjától.