A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Abban, hogy a hévízi ingatlanpiac ilyen gyorsan magához tért, jelentős része van annak, hogy az elmúlt három évben is folyamatosan nőtt a vendégek száma. Az elmúlt évben, csupán a sármelléki repülőtérnek köszönhetően, 80 ezren jöttek Hévízre. Ettől függetlenül 2009-től itt is csökkent az építési kedv, így nem véletlen, hogy jelenleg is több nagy beruházás megvalósítására alkalmas területet, új társasházi lakásokat, illetve félkész létesítményt, például szállodát árulnak. Ugyanakkor már beüzemelt, használt ingatlanok az országos átlagnál jóval kisebb számban kerültek piacra, s ma is ez a helyzet.

A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint a vendégek számának folyamatos emelkedése a legnehezebb időkben is jótékony hatással volt a keresletre. Hévízről a külföldi vásárlók sem tűntek el, sőt az elmúlt egy-másfél év során számuk mintegy 30 százalékkal emelkedett, de a németek vezető helyét az orosz, illetve az ukrán vásárlók vették át. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen az önkormányzat adatai szerint tavaly az év első 11 hónapjában az orosz vendégek száma 155, az ukránoké 60, a szlovákoké 43, míg a cseheké 30 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az átlag felett

Az ingatlanközvetítéssel és értékbecsléssel foglalkozó BH-S-HA Kft. ügyvezető igazgatója, Sümeg Nándorné is úgy véli, a hévízi ingatlanpiac az országos átlagnál ma is jobb helyzetben van. Az árak már nem csökkennek, sőt a frekventált helyen és jó állapotban lévő ingatlanok ára már ismét nő. Ebben döntő szerepe van annak, hogy a tó, illetve a fedett fürdő közelében, a belvárosban nincs túl nagy kínálat. A lakások négyzetméterára 350−400 ezer forint körül alakul, de néhány utcával odébb is minimum 280−300 ezret kell adni egyetlen négyzetméterért. Némi árengedményre legfeljebb a lift nélküli házak tetőtéri lakásainál számíthatunk. Ennél olcsóbban csak a város peremén vagy egy-egy régi házban "erősen" felújításra szoruló lakást lehet venni.

Sümegné hozzátette, a parkolási gondok miatt, különösen a belvárosban, a garázsok, parkolóhelyek ára is magas. Van olyan mélygarázs, ahol 2−2,3 milliót kérnek egy beállóhelyért. Ezek persze szinte egész évben bérbe adhatók.

Százmilliós ingatlanok iránt is van érdeklődő

Fekete Zsuzsa, a Parcella Bt. cégvezetője a nagy értékű, 80−100 milliós ingatlanok, házak és panziók iránt is tapasztal érdeklődést. Az elmúlt időszakban több ilyen ingatlant külföldiek, elsősorban oroszok és ukránok vettek meg, de volt hazai vásárló is. Igaz, jó a vevők alkupozíciója, hiszen a kínálat is bőséges.

Mindemellett 20−25 millió forint környékén olyan, az 1970-es, 1980-as években épült többszintes házat is kínálnak, amely számos elemében felújításra szorul. Ennél olcsóbban olykor még romos épületet is ki lehet fogni. A belvárosi, forgalmas helyen lévő üzletek ára − miután alig van eladó és új ház alig épül − néhány százalékkal, 550−600 ezer forintra nőtt az elmúlt években.

A város más, kevésbé forgalmas részein 400−450 ezer forintot kérnek egyetlen négyzetméterért. A szakemberek szerint − Keszthelyt is beleértve − a környező, mindössze néhány kilométerre lévő településeken − például a már Hévízzel szinte teljesen összeépült Alsópáhokon − olcsóbban lehet vásárolni s a kínálat is nagyobb.