Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi 80 ezer négyzetméternyi új irodaterület után erre az évre 260-280 ezer négyzetméternyi iroda átadását várják a tanácsadók, 2019-ben és 2020-ban további 150-180 ezer négyzetméterrel számolnak. Az új irodaházprojektek a mennyiségi igények kielégítése mellett a megkülönböztethetőségre is törekednek: extrém méretek, kiugró magasság, zöld minősítések, komplex városközpont-fejlesztés, belváros helyszínek újrapozicionálása - hozzáadott értékként gondoskodnak az egyediségről a bérlők figyelméért vívott versenyben. A határozott elképzelésekkel piacra lépő, adott helyszínekhez, atmoszférához, építészeti karakterhez ragaszkodó potenciális bérlők igényeit azonban a robbanásszerű fejlődés mellett sem könnyű kielégíteni.

Limitált a belvárosi kínálatbővülés

Egyes alpiacok - mint például a budapesti belváros - adottságai magukban hordozzák a limitált fejlesztési potenciált, a banki, hivatali negyed szívében nem bővíthető sem mennyiségben sem minőségben korlátlanul az irodakínálat. A kormányzati, üzleti negyed központjában nem állnak rendelkezésre fejlesztésre váró telkek, a patinás, műemléki környezet csak elvétve, s olyan exkluzív tervek megvalósításának enged teret, amelyek egyediségükkel kiemelkedve különleges gyöngyszemekként gazdagítják a prémium szegmens kínálatát.

Utóbbira példa a Markó utca 9. alatt az év elejére elkészült, a március végi átadás után a bérlő igényeire szabott befejezést követően birtokba vehető irodaház.

A műemléki védettséget élvező, art deco stílusú épület eredetileg transzformátorháznak épült 1929-30 között Budapest Székesfőváros Elektromos Művei 30 kV alállomásaként. Megvalósítása a szakirodalom szerint Györgyi Dénes és Román Ernő építészek nevéhez fűződik, tervezését Györgyi Déneshez kötik. Funkciójából fakadó egyedi építészeti megoldásai túlmutatnak a hazai modern irodapiaci kialakításokon.

A vörös klinkertéglás, körbejárható, szabadon álló épületen a II. világháború és 1956 sem okozott helyrehozhatatlan károkat, eredeti funkcióját egészen 1990-ig megőrizte. Majd átalakítása után, a telek kiváló adottságait kihasználva az Általános Értékforgalmi Bank bankfiókjaként működött.

A műemléki köntössel high-tech belsőt takaró prémium irodaház kialakításának folyamata 2014. novemberében indult el, amikor a Bonemo Kft. megvásárolta az ingatlant és elindította a Markó Irodák 9 projektet. A felújítás fókuszában az impozáns forma és stílus megtartása mellett a belső terek sajátos térkapcsolatainak kihasználása, inspiratív környezet megalkotása állt. Az enteriőr játékosságát a körbejárhatóság és az épületet övező udvarból minden irányból beáradó természetes fény, a galériák, zöld kazettás teraszok is kiemelik.

Kihasznált korlátok

Az épület tömege, homlokzatai és ezek aránya olyan értékek, amelyek a helyreállításnál kitüntetett fontossággal bírtak a leendő bérlők igényeinek kiszolgálása mellett. Az építész a műemléki védelemmel járó és egyéb technikai kompromisszumokat a fejlesztés előnyére fordította mikor a meglévő adottságokat ötletesen kihasználta. A kivitelezés során korrekt és konstruktív együttműködés alakult ki az Örökségvédelmi Hivatallal. Többszöri helyszíni egyeztetés eredménye a burkolótégla, a mészkő, az acélszerkezetek, a fa bejárati ajtók színe, textúrája. A homlokzati nyílászárókat például egyedi modellel és mintaablak bemutatásával hagyták jóvá, s restaurátori felügyelet kísérte a tégla, kő és műkő felületek felújítását - tudtuk meg az Markó u. 9. alatti műemlék transzformátorház újjászületésének részleteiről.

Az ötszintes, bruttó 2600 négyzetméteres épület 400-450 négyzetméter alapterületű szintjei rugalmasan oszthatóak, nyitott és cellás elrendezésre egyaránt lehetőség nyílik a tágas, világos terekben. Az attraktív belsőt a földszinten és a 2. emeleten galériák gazdagítják.

A Parlament szomszédsága, a historikus megjelenés és luxus minőségű kivitelezés, az egyedi dizájnelemek mellett az irodaház piaci értékét tovább emelik az üzemeltetésben nagy jelentőségű energiatakarékos megoldások, a levegős hőszivattyús rendszer és a hővisszanyeréssel működő gépészet.

Felszereltségét pedig a belvárosban unikálisnak számító 19 felszíni parkoló, és Budapest egyetlen, önállóan megközelíthető trezorja, magánszéf bérlési lehetősége gazdagítja az elegáns lobby és a 24 órás őrző-védő szolgáltatás mellett. Az udvaron kiépítettek egy elektromos gyorstöltő állomást, a bejáratok egyikét akadálymentesítették.

Az egyben kiadó Markó Irodák 9 minden paraméterében kielégíti a székházigényeket, adottságai leginkább erre a funkcióra predesztinálják. Enteriőrje, dizájnelemei inspiratív otthont nyújthatnak kreatív műhelyek, tanácsadó vagy high-tech cégek startup-ok, magas presztízsű központot kereső nemzetközi és hazai vállalkozások székhelyének alapítására. A fejlesztő a belső tereket a bérlő igényei szerint fejezi be kulcsrakész állapotra.

A cikk elkészítését a Bonemo Kft. támogatta.