Az eredmények alapján továbbra is keresleti jellegű maradhat az ingatlanpiac, ez pedig további áremelkedést vetít előre. A kutatás alapján ugyanis a megkérdezettek 13 százaléka vásárolna, 9 százalékuk pedig eladna ingatlant a következő egy évben.

A lakásvásárlást fontolgatók 70 százaléka saját magának venne ingatlant, 18 százalékuk más célból - például a gyermeküknek -, a befektetési célt pedig a jövőbeni vásárlók 13 százaléka említette.

A hitelek iránti várható keresletet jelzi, hogy a következő egy évben lakásvásárlást tervezők 64 százaléka az ingatlanát lakáshitelből finanszírozná. Az ingatlanárak emelkedése miatt kevesebben vannak azok, akik kizárólag a megtakarításaikból vagy a meglévő ingatlanjuk értékesítéséből vásárolnák meg a következő otthonukat. A többség már lakáshitellel is számol - állapította meg Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. (Az utóbbi években a magyarországi lakáspiacot a készpénzes vásárlók dominálták - a szerk.)

A következő egy évben lakásvásárlást tervezők 78 százaléka az igénylés előtt összevetné a különböző bankoknál elérhető lakáshitelek feltételeit. Márpedig jelentős eltérések vannak a lakáshitelek között. A portál kalkulációi szerint március elején a legkedvezőbb 20 éves futamidejű végig fix törlesztésű 10 millió forintos lakáshitelek 5,6-5,7 százalékos teljes hiteldíjmutatóval voltak elérhetőek, a legdrágábbak viszont csaknem 9 százalékossal. Az olcsóbb lakáshiteleknél a teljes visszafizetendő összeg 16,5 millió forintot tesz ki, a legdrágábbaknál viszont 20 millió forint lesz a teljes ráfordítás.

Az NRC Netpanel által 2019 februárjában készített reprezentatív kutatásban 1000 fő 18 évnél idősebb hazai internetezőt kérdeztek meg online kérdőíven.