BUX

Hitelből veszik meg az MTV-székházat

Az adófizetőknek nettó 22 milliárd forintba kerül a Magyar Televízió Kunigunda úti székházberuházása - mondta Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója.

NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 15:50

Az összeg negyede-harmada, mint amennyiért - az eredeti szerződés szerint - negyven évig bérelhették volna az objektumot. Ez idő alatt bruttó 130 milliárd forintot kellett volna fizetni, ám még akkor sem került volna az állam, illetve az MTV tulajdonába az ingatlan - mondta Balogh László.

Szabó László súlyos örökségnek nevezte a székházszerződést, nyilvánosságra kívánják hozni a korábbi, és a jelenlegi székházszerződések dokumentumait - írta az MTI. Az MTVA-nak másfél éve van arra, hogy megvásárolja az ingatlant. Ehhez banki hitelt kívánnak felvenni, ezért erre rövidesen közbeszerzési pályázatot írnak ki.

A mostani székházszerződés nemcsak az ingatlan tulajdonjogának megszerzését, hanem fejlesztési lehetőségeket is biztosít - tette hozzá Balogh. Kitért arra is, hogy a korábbi, Szabadság téri és a jelenlegi székház ügyeiben még tart a nyomozás. Mint mondta, reméli, hogy a közvélemény nemcsak a szerződéseket ismerheti majd meg, hanem a felelősök nevét is.

Az új szerződés több tételből áll; ezek közül csak egy a székház és a hozzá tartozó telek visszaszerzésének lehetősége - mondta Szabó. A szerződés bővítési lehetőséget is biztosít: a közmédia tulajdonába kerülhet az ugyanezen az osztatlan telken álló Market Építő Zrt. székház, valamint egy további, az MTV-től nem messze fekvő 43 ezer négyzetméteres telek. Ezekre az ingatlanokra azért van szükség, mert az új székház nem elegendő a közmédia egészének befogadására.