A banki költségek csökkentésére tett javaslattal a Bankszövetség - a bankok szócsöve - sajátos elképzeléssel próbálja a profitját növelni. Olyan intézkedéseket javasol a kormánynak, amelyek mindegyike a saját hasznát növeli, saját költségeit csökkenti, ennek ellenére a hitelfelvevő állampolgároknak nem lesz könnyebb - írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete.

Az értékbecslők szövetségének álláspontja szerint a Bankszövetség teljesen szakmaiatlan javaslata, mely szerint legyen ingyenes az értékbecslés, mivel a bankok elkészítik az íróasztal mögül, csak arra jó,

hogy több ezer ember munkáját elvegye és mivel ingyen ebéd nincsen

- más, rejtett költségként kifizeti a hitelfelvevő.

Az értékbecslésnél a helyszíni szemle, fotók, közműállások rögzítése, a környezet a külső-belső állapot, a helyi ismeretek, a személyes megjelenés a szemlézés elengedhetetlenek. Adatbázisból tendenciákat, statisztikákat lehet kimutatni - de ez nem értékbecslés és nem is elég alap a megfelelő fedezet biztosítására. Úgy vélik, mindez arra jó, hogy a bankok mutogathassanak: sajnos az értékbecslés miatt ilyen drága a hitel.

Ugyanakkor a Bankszövetség javaslatában egyetlen szó sincs arról, hogy milyen kamatcsökkentést, ügyintézési költségcsökkentést javasolnak saját tagjai számára. Az értékbecslésnél néhány ezer forintról van szó, míg egy hitelnél évek alatt egy rendkívül kismértékű csökkentés is százezreket, esetenként milliókat jelent - hangsúlyozza az értékbecslők szakmai szervezete.

A szervezet szerint a bankok rekordnyereségeiről a számok mindent elmondanak:

  • 2017: 623 milliárd forint
  • 2018: 648 milliárd forint
  • 2019: 698 milliárd forint

Úgy vélik, ezen számok tükrében érdemes elgondolkodni, mérlegelve a Bankszövetség ötleteit, hogy vajon a néhány ezer kisvállalkozó, akik harminc éve egyre komolyabb szakmai munkával dolgoznak a hitelek megfelelő garanciáinak dokumentálásával, vajon az ő munkájuk terhe nyomasztja-e a lakosságot, vagy a bankok profitéhsége.