A vádirat szerint egy 50 éves férfi olyan gazdasági társaságokat vezetett, illetve irányított, amelyek elsősorban banki hitellel terhelt és követeléskezelésre kiadott ingatlanok közvetítésével és értékesítésével foglalkoztak. A társaságok 2011-2016. években több magán- és jogi személlyel kötöttek szerződéseket, amelyek azt célozták, hogy a cégek a hitellel terhelt ingatlanokat a piaci ár alatt megszerezve, szintén kedvezményes áron adják el az ügyfeleiknek.

Az ügyfeleknek legalább a vételár felét kitevő vételárrészletet, valamint megbízási díjat kellett előre letétbe befizetniük egy - az elkövetésbe bevont 55 éves - ügyvédnek. A letétet az 50 éves férfi cégei akkor kaphatták volna meg, amikor az ügyfelek tehermentes tulajdonba kerültek volna, azonban a férfi több esetben meg sem kísérelte megszerezni az ingatlanokat, más esetekben pedig nem az ügyfeleknek adta azokat tovább.

Az ügyvéd megszegve kötelességét, társa rendelkezése szerint, idő előtt elutalta a letéti összegeket. A vádirat szerint az ügyintézésben és a szerződéskötésekben további két terhelt, egy 30 és egy 49 éves nő segédkezett, illetve az egyik ügyletnél két ingatlanközvetítő is csalárd módon részt vett a károkozásban. A 301 oldalas vádirat részletesen tartalmazza, hogy a sértettek miként szenvedtek 3-27 millió forint közötti kárt - derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

Hat személy ellen emeltek vádat

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a leírtak alapján hat személlyel szemben emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. A vád tárgyát üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette, ügyvédi visszaélés bűntette és más bűncselekmények képezik.

Az előkészítő ülésen a két ingatlanközvetítő vádlott elismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a bűnösséget beismerő nyilatkozatokat elfogadta, és az egyik vádlottat kettő év letöltendő börtönbüntetésre és kettő év közügyektől  való eltiltásra, a másikat kettő év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a két vádlottat érintő ítélet jogerőre emelkedett. Az eljárás a további négy vádlott vonatkozásában - tárgyalással -folytatódik.