A metrómegállók környékén 2013 és 2014 között Újbuda-központ és a Rákóczi tér kivételével - ahol csak nagyon minimális volt az átlagár-emelkedés - minden metrómegálló környékén elindult a fajlagos átlagárak emelkedése. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint 2013-2016 között a legnagyobb mértékű - közel két és félszeres áremelkedés a pesti oldalon a II. János Pál pápa tér és a Kálvin tér környékén történt a vizsgált négy év során. A budapesti átlagár eközben 2015-re 26, 2016-ra 22 százalékkal nőtt.

Ugyanakkor, ahogyan 2013-ban úgy 2016-ban is a II. János Pál pápa tér volt a legolcsóbb környék az M4 metró megállói közül. A budapesti átlagárakhoz  viszonyítva a kerületi árszint és a metró környékének árszintje hasonlóan alakult, de a növekedés dinamikája a fővárosi átlagnál erőteljesebb volt a metró vonalán - leginkább 2015-ben -, különösen a korábban olcsóbbnak számító részeken. Ez volt az az év, amikor a metró megjelenése kimutathatóan erős hatást váltott ki, az azóta eltelt időszakban már megszokottá vált, így az árakban sem mutatható ki ennyire egyértelműen.

Idén az OC szerint az árak további, de az előző évekhez képest kisebb mértékű növekedésére lehet számítani a metróvonal mentén és a fővárosban egyaránt, nem várható jelentős eltérés a kerületi átlagárak és a metróállomások vonzáskörzete tekintetében, mivel a metró jelenlétét mára már "beárazta" a piac.

Lakásárak változása 2013-2016 a 4-es metró megállóinál
Kép: Forrás Otthon Centrum