A Napi Gazdaság cikke.

A Rába-parti városban az elmúlt években a legkelendőbbek az újonnan épült lakások voltak, és bár a pénzügyi válság nyomán a piacnak ez a szegmense is megtorpant, befektetési célú vásárlások jelenleg is zajlanak.

Nagy Béla, a helyi Győr-Ház Ingatlanforgalmazó ügyvezetője azonban hozzátette: befektetői érdeklődés csak a kiemelt helyen lévő, különleges adottságú lakóingatlanokra van. Az ingatlanszakember szerint Győr olyan ütemben fejlődik, hogy a frekventált helyen épült luxuslakásokba invesztált tőke tartja értékét. Azok a vásárolni szándékozók viszont, akiknek nincs elegendő pénzük, a bankok szigorítása miatt egyelőre inkább kivárnak.

Amúgy a városban is lelassultak a lakásfejlesztések, mert a kereslet visszaesésével a már átadott projektek mindegyikében vannak eladó lakások. A fejlesztők között a magyarok és a külföldiek egyaránt megtalálhatók. Győr-Révfaluban, a Vízivárosban például az elmúlt néhány évben az OTP Ingatlan Rt. adott át több mint 250, zömében 50 négyzetméteres lakást, melyek közül még vannak eladatlanok, ezért a cég egyelőre leállt a fejlesztéssel.

Ezt Korda Péter, a társaság ügyvezető igazgatója megerősítette a Napi-nak. Mint mondta, csak azután folytatják a projektet - amelynek egyébként a tervei és az építési engedélyei is készek -, ha már kész lakásaik gazdára találtak. S mivel főleg a garázsos lakóingatlanok maradtak meg, most az eredeti 1 millió 750 ezer forintról 950 ezerre csökkentették a garázsok árát, hogy kedvet csináljanak a vásárláshoz. A lakás-négyzetméterárak viszont nem változnak: 270-290 ezer forint között mozognak.

A Városréten, ahol az izraeli Engel-csoport építkezik, 290-300 ezer forint a négyzetméterár. Itt is elkészült néhány új épülettömb, a folytatás a "készlet" értékesítésének, illetve a kereslet élénkülésének a függvénye. Legdrágábban a frekventált helynek számító Mosoni-Duna partján épülő Rezidencia lakóterületen kínálnak új lakásokat, itt a négyzetméterárak 350-420 ezer forint között szóródnak, de a tetőtéri kétszintes luxuslakások ára 500-600 ezer forint négyzetméterenként, s így is keresettek a befektetők körében.

Szintén kiemelt helynek számít a régi villanegyed, Nádorváros, ahol a lebontott házak helyén épülnek az új, 320-350 ezer forint négyzetméterárú társasházi lakások. Győr-Szabadhegyen - ahol eddig nagyjából 130 új lakás épült egy másik izraeli cég beruházásában - közel hasonlóak az árak: a 70-80 négyzetméteres, teraszos lakóingatlanok négyzetméteréért 320-340 ezer forintot kell a vevőknek letenniük.

Panellakást több helyen is kínálnak a városban: négyzetméteráruk 150-180 ezer forint között változik, míg a téglaépítésű, igen keresett, belvárosi használt társasházakban 180-220 ezer forint között mozog az ár.

Sokszínű a családi házak szegmense - Révfaluban, Nádorvárosban és Szabadhegyen is bőven található a kínálati palettán -, ám a 30-40 millióért kínált, az utóbbi tíz évben épült házakra nehéz vevőt találni. Kelendőek ugyanakkor a régi kockaházak, mivel az átlag 20 milliós ár még elfogadhatónak számít.

Üres építési telek több helyütt is van Győrben: például Révfaluban a 700-800 négyzetméteres házhelyek négyzetméteréért 20-25 ezer forintot, míg Szabadhegyen a nem teljes közművesekért 13-20 ezer forintot kell letenni. Szintén keresettek a várostól csupán néhány kilométerre lévő szigetközi települések - Győrújfalu, Győrzámoly - házai, ahol 18-24 millió forintért már jó minőségű családi házakat kínálnak eladásra.