Rendkívül egyenlőtlen módon oszlik el Budapesten az újszerű kiadó lakások kínálata: míg a belvárosban nagy számban állnak rendelkezésre a bérbe vehető otthonok, a külső kerületeket kínálathiány jellemzi. Ezt mutatja, hogy az új, illetve az elmúlt 10 évben épített vagy felújított kiadó lakások 85 százalékát a belső kerületek lakásai teszik ki a fővárosban - derül ki a Cordia Zrt. legújabb elemzéséből.

Míg az V. kerületben közel 1400, a VI. kerületben 1000-nél több újszerű lakást kínáltak 2017. szeptemberében hosszútávú kiadásra, addig a lényegesen nagyobb területű és lélekszámú XIV. kerületben mindössze 330-at. A kínálat jelentős eltéréseit jól szemlélteti, hogy míg az V. kerületben 1000 lakosra 54, a VI. kerületben pedig 27 kiadásra váró lakás jutott, addig a XIV. kerületben alig 3. (Ahol már havonta érezhetően drágul a lakásbérlet.)

A bérleti piacon átlagosnak tekinthető (azaz 50-60 négyzetméter közötti, nem luxus színvonalú, nem panorámás, első emelet feletti) újszerű kétszobás lakásokat átlagosan 123 ezer forint és 193 ezer forint közötti havi bérleti díjért kínálják a tulajdonosok.

Bár tény, hogy a legmagasabb bérleti díjak azokat a kerületeket jellemzik, ahol az új otthonok átlagos négyzetméterára a legnagyobb (pl. az I., az V. és a XII. kerületben egymillió forint feletti), a lakás vételárát mégsem az itt elhelyezkedő ingatlanok termelik ki a leggyorsabban. A leggyorsabban kifizetődő négyzetmétereket néhány külső kerület ígéri, ahol egyben a legalacsonyabb négyzetméterárakkal is találkozunk. Ezekben a kerületekben ugyanakkor annyira szűk a bérleti piac, hogy kockázatossá teszi a befektetést - vélik a Cordia szakértői.

A már érdemi bérleti piaccal rendelkező kerületek között a legvonzóbb feltételeket a XIV. kerületben találjuk, ahol már 4 hónap átlagos bérleti díj fedezi egy átlagos, új építésű lakás egy négyzetméterének az árát. (Az V. és a VII. kerületben közel 6 hónap ez az érték.) A kerületre jellemző 558 ezer forintos négyzetméterár azt jelenti, hogy itt több mint hatmillió forinttal olcsóbb egy 50 négyzetméteres új otthon, mint a budapesti átlag. A jól ismert befektetési célpont, a VIII. kerület új lakásai magasabb eladási árak (652 ezer Ft/négyzetméter) mellett hasonló ütemben térülnek meg, mint a XIV. kerületben.