A második negyedévi teljes budapesti irodapiaci kereslet összesen 95.830 négyzetmétert tett ki, ez  az előző negyedévhez képest 80 százalékos, év per év alapon pedig közel 10 százalékos növekedést takar - derül ki a BIEF második negyedévi adataiból. Ezzel az első fél évben összesen 149.079 négyzetmétert adtak bérbe, 9 százalékkal kevesebbet, mint 2011 első hat hónapjában.

A budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 21,3 százalék, amely 80 bázisponttal magasabb az előző negyedévi értéknél. A kedvező keresleti adatok és a kínálat stagnálása ellenére az elmúlt fél évben az üres területek aránya tovább növekedett. A piaci trenddel ellentétesen egyedül az Észak Buda alpiacon csökkent az üresedés 37 bázisponttal. A legalacsonyabb a kihasználatlansági ráta továbbra is a Pest központ alpiacon (16,9 százalék),  legmagasabb pedig ismét az agglomerációban (33,4 százalék).

Nagyobb irodákat bérelnek, mint az előző negyedévben

A BIEF a  második negyedévben 130 bérleti szerződést regisztrált, az átlagos tranzakció mérete 737 négyzetméter volt, ez 77 százalékkal magasabb, mint 2012 első negyedévében. 22 szerződést kötöttek  ezer négyzetméternél nagyobb területre, amelyből tizenegy szerződéshosszabbítás, hét új szerződés, és négy bővülés volt. A két legnagyobb tranzakció ebben a negyedévben szerződéshosszabbítás volt. Az IT Services több mint 16 ezer négyzetméteren az Infopark B és C irodaházakban, bővüléssel együtt hosszabbított, a Citibank 9.7 ezer négyzetméteren prolongálta a szerződését a River Estates-ben.

Hét új bérleti szerződést írtak alá ezer négyzetméter feletti irodaterültre, köztük a három legnagyobb a Szépvölgyi Business Parkban, Millennium Tower II-ben, és a Mom Parkban. A szerződés hosszabbítások mértéke növekedett, elérte az összes bérbeadási tranzakció 51,1 százalékát, ami 2009 harmadik negyedéve óta a legmagasabb arány. A bővülések aránya 13 százalékot tett ki, ami több mint a duplája az előző negyedévben regisztráltnak.