Hol lesz a legújabb pláza Magyarországon? - Nagyot zuhant a piac

A tavaly évhez képest 50 százalékot zuhanva ötéves mélypontra esett a európai bevásárlóközpont-fejlesztések mértéke – derül ki a Cushman & Wakefield felméréséből.
NAPI, 2010. szeptember 13. hétfő, 08:56
Fotó:

A felmérés szerint csupán 64 új központ 2,1 millió négyzetmétere került a piacra az év első felében új kínálatként, amely 50 százalékos visszaesést jelent a 2009-es évhez képest; a bevásárlóközpont-terület éves növekedése 30 éve a legalacsonyabb lesz idén, jövőre pedig még ennél is kevesebb új bevásárlóközpont nyílik.

További 3,8 millió négyzetméter üzletközpont terület átadása várható a piacon az év végéig, ami 17 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben. A tanulmány előrejelzése szerint az átadások mértéke 2011-ben tovább, várhatóan 5,2 millió négyzetméterre csökken.

Szinte mindegyik európai ország bevásárlóközpont fejlesztési mutatói csökkentek az elmúlt évben. Tíz országban egyetlen bevásárlóközpontot sem adtak át az év első felében, ilyen például a Csehország, Magyarország és Írország.

Magyarország jelenleg a 23. helyen áll Európában a várható bevásárlóközpont fejlesztések szempontjából; az év első felében nem történt bevásárlóközpont-átadás, de októberben várhatóan megnyitják a 35 ezer négyzetméteres Corvin Atriumot.

HOZZÁSZÓLÁSOK