Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Bár sok szakember azt tartja, hogy Budaörs már megtelt, még ma is sokan keresnek itt lakóingatlant. Ennek tudható be, hogy az üres építési területek száma az elmúlt évtizedekben egyre kevesebb lett, és ma már minden szempontból megfelelő házhely csak ritkán és igencsak borsos áron kerül a piacra. A családi házas beépítésű, ún. Ganz-telepen például a 200-1100 négyzetméteres parcellákat 40-70 millióért, míg a Törökugrató hátsó részén fekvőket 25-30 millió forintért kínálják. Ennél olcsóbban - 12-15 ezer forintos négyzetméteráron - hozzá lehet jutni az újonnan bevont külterületi ingatlanokhoz, ám ezek méretben és egyéb adottságokban nem mindig felelnek meg az előírásoknak - mondta lapunknak Mátyus Éva, az ingatlanközvetítő IBRED Csoport (azelőtt Ingatlanbank) helyi referense.

A családi házak szegmensében bő a kínálat. Az óvárosi felújítandó házrészeket már 10-15 millió forintért meg lehet szerezni, a nagyobb telken álló, ötven-nyolcvan éves házakért viszont elkérnek 25-40 millió forintot is. Ezeket főleg vállalkozók veszik meg, akik a bontás után társasházi lakásokat építenek. A hetvenes évekbeli kockaházakért akár 40 millió forintot is le kell tenni, az ikerházakért pedig - például a Törökugrató alatt - 40-50 millió forintot kell kifizetni.
A panellakások szegmensében szintén van forgalom a városban, s ebben élen járnak a panelprogramban részt vevő tömbök. A zömében 51 négyzetméteresek 10-12,5 millióért cserélnek gazdát, ám a hasonló méretű, használt, téglaépítésű társasházi lakások - melyekért akár 20-22 milliót is elkérnek - már nem igazán kelendőek.

Az új lakások négyzetméterára 400-450 ezer forint között mozog, de némely fejlesztés esetében elérik az 500 ezret is.