Egyértelmű növekedés bontakozott ki 2015-ben a használt lakások piacán: 11,4 százalékos növekedést mértünk erre az évre. Ez egyben azt jelenti, hogy nominális értelemben már meg is haladta a 2008-as szintet a lakásárak mértéke - számolt be az InfoRádiónak a KSH osztályvezetője.

Ami a reálárakat illeti: itt egy kicsit differenciáltabb a kép. Azt lehet mondani, hogy 2016 elején Budapesten már magasabbak az árak, mint a 2008-as szint volt, vidéken azonban ez még nem tekinthető általánosnak.

Tavaly Budapesten 290 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, Magyarország egészén ugyanez 170 ezer forint. 2016-ban nagyon erős további növekedés bontakozott ki. Budapesten az idei évre eddig beérkezett adatok alapján 345 ezer forintra emelkedtek már az árak. Az országos tarifák is növekedtek, ám korántsem ilyen gyorsasággal: ott 185 ezer forint most az ismert átlagár.

Tavaly egyértelműen nőtt a pesti belváros népszerűsége. Ha lakásszámra vetítjük az ottani lakáseladások számát, akkor azt látjuk, hogy az átlagosan négy százalék körüli ingatlanforgalom a pesti belső kerületekben megközelíti ennek a dupláját. A VII. kerületben például ez 7,5 százalék volt, ami azt jelenti, hogy csaknem 3 ezer lakást értékesítettek ott tavaly. De ugyanígy nagyon magasak az értékesítési arányok a VI., a VIII., és valamennyire még az V. kerületben is - számolt be Székely Gáborné.

Ha a környéket tekintjük, a legdrágább utcák az V., az I., a II. és a XII. kerületben sorakoznak. Ezek közé tartozik például a Dorottya utca, a Lánchíd utca, a Balassi utca, a Deák Ferenc utca, vagy az első kerületből az Orom utca, a XII. kerületből pedig az Ormódi utca. Itt egyébként 700 ezer forint feletti négyzetméterárakról beszélünk - jelezte a szakértő.

Ha a lista másik végét nézzük: a legolcsóbb lakásokat a X., a XXI., a XX. kerületi utcákban találni. Közismert helyszín például a X. kerületi Hős utca, ahol 2015-ben 66 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el a lakások.