Hol vannak és mennyibe kerülnek a legkeresettebb lakások?

Nincs fehér folt Magyarország ingatlanpiaci térképén. Az ingatlan.net legújabb felmérése szerint már minden településről regisztráltak online keresést.
NAPI Online, 2007. november 29. csütörtök, 11:22
Fotó:

Az online ingatlanközvetítő szolgáltatásokat igénybe vevők elvárásainak elmúlt félévi változásaira kérdezett rá az ingatlan.net legutóbbi felmérése. A portál adatbázisában a júniustól novemberig tartó időszakban regisztrált több mint 2 millió keresés adatainak összegzése révén létrejött adatbázis a korábbiaknál pontosabb képet adhat a piaci keresletről.

Ingatlanpiaci szempontból nincs fehér folt Magyarországon, az ingatlan.net rendszere minden településen regisztrált keresést az elmúlt hat hónapban. Az országos mintát adó felmérés szerint a legnagyobb népszerűségnek örvendő város Budapest, míg a legkeresettebb megye Pest. Az első ötbe csak egy kelet-magyarországi megye, Borsod került be, míg a nyugati határszélen lévő megyék csak a középmezőnyben találhatók. A listát Békés megye zárja, itt regisztrálták a legkevesebb keresést. Kiemelendő még a Balaton-parti települések népszerűsége, főleg a déli part mentén található ingatlanok keresettek.

A budapesti kerületek közül a legnépszerűbb a XI. ezt követi a III. kerület, a harmadik helyen pedig kevéssel lemaradva a II. kerület áll. Az egy kerületre jutó keresések alapján a budai oldal keresettebb, mint a pesti. A pesti belvárosban a VIII. kerület esetén figyelhető meg a legkevesebb keresés, a legtöbb pedig a VI. és IX. kerületekben.

A fővárosban az 50 és 60 négyzetméteres alapterületű ingatlanok a legkeresettebbek. A keresések nagy része a 30 és 79 négyzetméter közötti intervallumban található, 250 négyzetmétert meghaladó ingatlanok után már alig érdeklődtek. A vidéki piac heterogenitását mutatja, hogy bár ott is az 50 és 60 négyzetméteres sávba eső ingatlanokat keresik a legtöbben, de a kisebb, akár 10-20-30 négyzetméteres, illetve a nagyobb 90-100 négyzetméteres ingatlanoknak is egész magas a népszerűsége.

Az árak tekintetében Budapesten a 10 millió forint körüli lakások a legkeresettebbek, bár az eloszlás itt nem olyan csúcsos, mint az alapterületek esetén. A keresések nagy része a 6 és 14,9 millió forint közé eső ingatlanokat érinti, 40 millió felett már alig akad érdeklődő. Vidéken azok vannak a legtöbben, akik 8 millió forint körül vásárolnának lakást, de népszerűségben alig maradnak el a 6 és 7,9 millió forint, illetve a 10 és 11,9 millió forint közé eső ingatlanok - derül ki az ingatlanportál közleményéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK