Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába az egyre romló gazdasági helyzet és a meghirdetett kormányzati takarékosság, a HVG szerint bizonyos presztízsberuházásokról nem mond le a kormány. Ilyen a budai Vár átalakítása. Újabb minisztériumot költöztetnének oda, még pedig a Kapisztrán téri Hadtörténeti Intézet és Múzeum helyére a Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezette Honvédelmi Minisztériumot.

A pénzügynek és a belügynek a budai Várba tervezett költöztetését azzal indokolták, hogy helyre akarják állítani az 1945 előtti állapotokat, visszaadva, visszaépítve az egykori minisztériumi épületeket. Ám a Honvédelmi Minisztériumot mégsem építik újjá egykori helyén, az ugyanis eltakarná a Miniszterelnökségnek helyet adó karmelitából a kilátást - jegyzi meg a cikkíró. E helyett a hadtörténeti múzeum épületében költöztetnék a minisztériumi irodákat.

Kiállítást bontanak

Az Index információi szerint az új honvédelmi miniszter hivatalba lépésének első napján elkezdték bontani a múzeum egyik viszonylag új kiállítását, hogy irodákat alakítsanak ki a helyén. Ezt a HVG forrásai is megerősítették, és hozzátették, hogy eldöntött tény a költözés, amely többéves folyamat lehet. Egyelőre a legfelső, nem kiállítási szint költöztetése van napirenden.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz tartozik a pótolhatatlan iratokat őrző Hadtörténelmi Levéltár, a Hadtörténeti Könyvtár, a Hadtörténeti Térképtár is, míg a Központi Irattár a pesti Verseny utcában működik. A múzeum az évek során folyamatosan bővült, udvarán szabadtéri kiállítás is felépült - olvasható a hetilap cikkében.