Az első osztályú ingatlanok hozamai minden szektorban csökkentek, és átlagosan 40-50 bázisponttal alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben (20 bázispont) az ipari szektor hozama esett 2015 harmadik negyedévében, most összesen 60 bázisponttal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A hozamesés annak az erős befektetői keresletnek az eredménye, ami 12 milliárd értékű tranzakciókban öltött testet az előző két negyedévben. Számos nagy európai logisztikai központban, köztük Párizsban, Frankfurtban, Rotterdamban, Milánóban és Brüsszelben is lefelé mozdultak a hozamok - összegzi a trendeket a CBRE.

Az irodapiacon az ipari szektorhoz képest szerényebb a hozamcsökkenés (18 bázispont a negyedévben, illetve 47 bázispont egy év alatt) - ám így is jelentős szintet törtek át, ugyanis a 2007-es mélypontjuk alá estek és most az 5 százalékot sem érik el. A kiskereskedelmi ingatlanok hozamcsökkenése marginális volt, főleg a bevásárló-utcákat érintve.

Az üzlethelyiségek bérleti díjai a növekedés éllovasai...

a drágulás egy év alatt  6,7 százalék volt. A londoni West Enden több mint 7 százalékkal nőttek a díjak 2015 harmadik negyedében, de jelentős volt a drágulás a német és a spanyol irodapiacon és sok vidéki brit város mind a három szektorában. A 162 európai helyszínből 30-ban emelkedtek a díjak, 10-ben csökkentek - utóbbiak közül számos közép- és kelet-európai van, mivel régiónkban az üres területek gátolják a díjak növekedését.

Magyarországon sincs ez másként

A világszerte tapasztalható hozamcsökkenés Magyarországon is érezhető. A bevásárlóutcák üzlethelyiségei (6,5 százalék) és az ipari ingatlanok (8,75 százalék) prémium hozamszintje 50, illetve 25 bázispontot csökkentek egy év alatt, míg az irodaingatlanok (7,25 százalék) és a bevásárlóközpontok (7 százalék) hozama nem változott, bár utóbbi eszközökön óriási a lefelé irányuló nyomás.

Az egyre kisebb rendelkezésre álló terület és az új kínálat hiánya miatt minden szektorban általános bérleti díjemelkedés várható. A kiskereskedelmi ingatlanoknál - főleg a budapesti belvárosi bevásárlóutcákban - a legerőteljesebb a drágulás. A kínálati árak az irodai és ipari ingatlanoknál is feljebb kúsztak, míg a kedvezmények (főleg ami a bérletidíj-mentes időszakok számát illeti) tovább csökkentek.

A külföldi vevők egyre aktívabbá válásával a következő időszakban növekvő és koncentrálódó befektetési forgalommal számol Budapesten Borbély Gábor, a CBRE budapesti elemzési vezetője. A befektetési forgalom ma a negyede a válság előtti csúcsához képest, de Budapest kínálja ma a legmagasabb megtérülést (évi 11 százalék) a régióban, amit a várt hozamcsökkenés és a kismértékű, de állandó bérleti díjemelkedés a jövőbeni alacsony fejlesztési szintek mellett továbbra is támogat - hangsúlyozza Borbély.