Los Angeles, Amszterdam, Párizs és Vancouver után New York is harcot hirdetett az illegális szálláskiadók ellen. A közelmúltban indított per részleteiről a The New York Times számolt be, s egyben adott látleletet az iparág ottani visszás helyzetéről. Bár az Airbnb ugyan a New Yorkban nincs betiltva, de érvényben van egy olyan szabályozás, ami szerint 30 napnál rövidebb időre nem szabad bérbe adni lakásokat. Most azonban kiderült, hogy mikén lehet ezt a korlátozást kijátszani.

Egy üzletember - mondjuk - havi 3225 dollárért kibérel egy lakást, akár több évre. Az Airbnb oldalán ezt már, mint egy ottani lakos apartmanját hirdeti meg - éjszakánként (méltányosnak számító) 250 dolláros áron. Az egyfajta hotelt üzemeltető vállalkozó két hét alatt megkeresi a bérleti díjat - a második két hét pedig már a profitról szól. Márpedig New York turisztikai piaca évente dönti a rekordokat.

A város polgármesteri hivatal adatai szerint eddig 18 cég specializálódott az Airbnb üzletre - és mind egy címre voltak bejelentve. A hivatal adatai szerint 35 épületben működtettek így szállást, amelyet csak tavaly 55 ezer vendégéjszakát jelentettek.

A mostani ügyben egy Max Beckman nevű üzletembert perelnek, akinek vélhetően erős üzleti érdekei vannak a gyanús másik 17 cégben is. Az üzletember 2012-ben kezdte az Airbnb-n keresztül kiadni a lakásokat, és 2015 óta csakis ezzel foglalkozik - lakásai pedig Manhattan legtrendibb részein találhatóak. A szolgáltatással nem volt gond, mert a szálláskiadó portál visszajelzései szerint a vendégek elégedettek voltak - az éjszaka felcsöngetett szomszédok már kevésbé.

Egymás után a hatodik rekordévét zárta a Nagy alma turizmusa. Tavaly majd' 63 millióan látogatták meg New Yorkot - közülük 13,3 millió külföldi. A NYC & Co. adatai szerint tavaly 45 hotelt nyitottak meg, összesen 7700 szobával. Jelenleg 169 hotel építése folyik, 30 ezer új szobával. A legdrágábban eladott szálloda tavaly a W New York volt - ilyen lesz állítólag a budapesti Operával átellenben levő egykori Balettintézet épületében -, amelyet 190 millió dollárért adtak el.