Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt két évben a Danubius stratégiai partnert, pénzügyi társbefektetőt keresett a felújításhoz, hogy visszaadhassa a Gellért Hotel korábbi dicsőségét. Ez a keresés azonban nem vezetett sikerre. Ettől a folyamattól függetlenül az Indotektől érkezett egy ajánlat a teljes hotel megvásárlására - mondta Mark Hennebry, a Danubius Hotels Group igazgatóságának alelnöke.

A tranzakció lezárásához számos jogi és adminisztratív kérdést kell a feleknek rendezniük, amely várhatóan hónapokig is eltart. A Danubius Hotels Group üzemelteti a Gellért Hotelt az átépítés tervezési szakaszában, valamint az engedélyezési eljárás befejezéséig.

Hosszas tárgyalássorozatot követően született megállapodás a múlt héten. Az Indotek Group teljesen meg kívánja újítani az ikonikus, szecessziós stílusú, öt szinten összesen 234 szobának helyet adó szállodát - közölte a magyar ingatlanfejlesztő társaság. A tervek szerint ötcsillagos hotelként újulhat meg néhány éven belül a Gellért. Ez Budapest egyik legpatinásabb szállodája, de az ingatlan mostanra alaposan megérett a felújításra. Éppen ezért a vevő teljes rekonstrukciót tervez a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával.

Az akvizícióink során mindig azokat a lehetőségeket keressük, ahol megfelelő ráfordítás mellett jó alkalmat látunk az értékteremtésre. A műemléki védelem alatt álló Gellért Szálló Budapest, sőt Európa egyik legszebb épülete, az ország büszkesége. Éppen ezért az adás-vételi megállapodás megkötését megelőzően elkészített részletes állapotfelmérést már a fejlesztési lehetőségek számba vételével végeztük el - fogalmzott Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója és többségi

A felújítást követően az Indotek Group luxus színvonalú nemzetközi hotelláncot akar megbízni. A mai bejelentés szerint a hotelépület eladása a szálloda közvetlen szomszédságában működő Szent Gellért Gyógyfürdőre nem terjed ki, ugyanis az a Budapest fürdőit kezelő önkormányzati vállalat tulajdonába tartozik.

Kis hoteltörténet

A Szent Gellért Szálló és Gyógyfürdő építése 1911-ben kezdődött el, majd a század eleji palota-szállók elegáns, szecessziós stílusában megépített szálló 1918 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az épületet Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervezte. A négyemeletes szálloda a megnyitáskor összesen 176 szobából állt, amelyek mellett 1927-ben további 60 szobát adtak át a hullámfürdő megépítésével egy időben. Újranyitását követően az 1970-es évekig a Gellért Szálloda reprezentálta a magyar idegenforgalom élvonalát. A Gellértben fizethetett először a vendég saját országának valutájával, itt lépett először szolgálatba az első reptéri transzferkocsi, itt állt először minibár a vendégek szobáiban. A Gellért Szálloda Söröző Étterme alkalmazta először a svájci tányérszervizt.