Hetek óta terjed az interneten egy sokakat megtévesztő álhír, mely szerint 2,5 millió forintos támogatás igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre, s mindehhez nem kell mást tenni, mint elmenni az önkormányzathoz és igényelni az összeget.

Az egri polgármesteri hivatal szakirodáján is többen érdeklődtek a lehetőség iránt. Az álhír terjesztői sokakat becsaptak: az ilyen jellegű támogatásokat kereső, többségükben rászoruló, nagycsaládos, vagy idős emberekben keltették fel az érdeklődést és az otthonuk felújításának reményét egy hazugsággal, egy nem létező támogatás kapcsán - számolt be a heol.hu. Ugyancsak cáfolta a támogatás tényét a debreceni polgármesteri hivatal.

A MEHI honlapján közölte, hogy elhatárolódik a tartalomtól és azt javasolja mindenkinek, hogy ellenőrizze az információ forrását, mielőtt tovább terjeszti a hírt.

Figyelmeztetésük szerint hosszabb idő óta újra és újra használják különböző, hiteltelen portálok saját tartalmuk olvasottságának növelése érdekében azt az álhírt, mely szerint lakossági korszerűsítési támogatást lehetne igényelni. A hír alapjaként a Hazai hatékonyság programcsomagot jelölik meg. Az intézet arra szólít fel, hogy jelentsük az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. (Az egyik példát itt találja.)