Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soha ilyen kiélezett helyzetben nem rendeztek még lakásvásárt - mondta a ma megnyíló eseményt megelőző konferencián Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke, aki azt várja, hogy vasárnap estére kiderül, a végtörlesztési lehetőség mennyire mozgatja meg a piacot, milyen tipusú temékek váltják ki a legnagyobb érdeklődést.

A lakáspiac mélyrepülése közepette 12 százalékra  növelte piaci részesedését a lakáspaci hitelezésben a Fundamenta Lakáskassza Zrt.,  a hitelezésben beöltött szerepének erősödése ezt év végére 18 százalékra emelheti, ami optimizmusra ad okot - hangsúlyozta előadásában Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója. A végtörlesztés bejelentése után már másnap megduplázódott a hozzájuk fordulók száma, erre a rohamra azonban a Fundamenta, s valószínűleg más bankok  sincsenek felkészülve, noha mindenféle, az otthonteremtéshez kapcsolódó beruházásra, építésre, vásárlásra, felújításra többféle konstrukcióban kínálnak finanszírozást.

Ennek kapcsán Gergely kiemelte, a költségvetés helyzetére való tekintetettel az energetikai felújítást tervezőknek nem érdemes az állami támogatásra várniuk, mert a lakástakarékpénztári forrásokból már most elvégzett korszerűsítés nyomán az energiamegtakarítás azonnal jelentkezik.

Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgatója kiemelte, 10 éves mélyponton van a lakáspiac, s mivel az építési engedélyek és az új lakások átadása között mintegy háromnegyed éves eltolódás van, így várhatóan 2012-ben sem lesz innen érdemi elmozdulás. Ugyanakkor már jelentkezik a kínálati probléma is, de az új fejlesztéseknek a fizetőképes kereslet hiánya gátat szab.

Soós János, a Budapesti Városfejlesztési és Városrehablitációs Zrt. vezérigazgatója előadásában rámutatott, a lakáspiaci szereplők valamit nagyon rosszul csinálnak, mert míg számításai szerint egy átlagos fővárosi lakás négyzetmétere, tisztes profittal együtt is kihozható 320 ezer forintból, a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 430 ezer forint.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a devizahitelesek mekkora hányada él majd a végtörlesztési lehetőséggel, az azonban biztos, hogy a jelenlegi árfolyamhoz képest számított 25 százalékos nyereség lehetősége nagyon erősen beindítja a piacot - mondta Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója. A dömpingszerűen megjelenő eladási kísérlet  elkerülhetetlenül árcsökkenéshez vezet - tette hozzá. Alapvetően a bankok hitelezési hajlandósága befolyásolja majd a vásárlásokat, ám emellett a létező összes forrásból megpróbálják majd mozgósítani a pénzüket a hitelesek. Megjelenhetnek majd az olyan átmeneti megoldások, mint a családon belüli tulajdoncsere, az üzleti szférából, saját vállalkozásból történő forráskivonás is - tette hozzá.