Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem koronázta teljes siker a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. idei nagyértékű ingatlaneladásait, ugyanis számos egykori palotát, villát, telket és üdülőt próbáltak eladni, de többségük - egyelőre - nem kelt el, ezek maradtak állami tulajdonban, továbbra is üresen, kihasználatlanul állnak.

Legutóbb csaknem 6,9 milliárd forint összértékű balatoni üdülőt hirdetettek meg e-árverésre. A vevők több önálló ingatlanra, köztük az egykori balatonőszödi kormányüdülőre jelentkezhettek volna, de nem akadt licitáló - derült ki az MNV elektronikus aukciós rendszeréből. Pedig Fonyódtól Zamárdiig kormányközeli cégek építik be szállodákkal és apartmanházakkal a Balaton partját, így nem lett volna meglepő, ha az egyik legértékesebb vízparti ingatlanra lecsap egy tehetős befektető. A balatonőszödi kormányüdülő 2016 decembere óta üresen áll, de kiváló adottságokkal rendelkezik: saját kikötője van, a 16 hektáros területen három szálloda volt, öt villa a kiemelt vezetőknek, öt kisebb ház az őrezrednek és két kiszolgáló épület. Anno összesen 250 főt tudtak elszállásolni. A közel 7 milliárd forintos vételár azonban még túl drágának bizonyult.

Szintén nem sikerült az államnak megszabadulnia a siófoki Erzsébet szállodától, ahol néhány éve még rászoruló családok, gyerekek nyaralhattak szociális alapon. A kilencszintes, 160 szobás szállodára csak csomagban lehetett licitálni, így a vevő egyúttal a parádfürdői Károlyi-kastély új tulajdonosa is lett volna. Az MNV összesen legalább 2,3 milliárd forintot várt az ingatlanokért, ebből a siófoki hotel értéke 1,9 milliárd forint - nem kellett azonban senkinek.

Az év üzlete lehetett volna, de továbbra is az állami vagyont gyarapítja az Andrássy úti volt MÁV-székház: a vevőnek közel 8 milliárd forintot kellett volna fizetnie. Idén többször is megpróbálta eladni a frekventált elhelyezkedésű, hatalmas épületet a vagyonkezelő, de az ár még boros lehet a befektetőknek. A Budapesten tapasztalható szállodaépítési láz fényében nem lehetett kizárni, hogy előbb-utóbb valaki lát majd benne fantáziát. A palota már 10 éve üresen áll, miután az államvasutak igazgatóságait összevonták egy modernebb épületbe.

Az OTP-vezér is vásárolt

Néhány jelentős ingatlaneladás azért összejött az MNV-nek 2019-, például egy ismeretlen - a nyilvánosság előtt eltitkolt - vevőnek sikerült 3,5 milliárd forintért értékesíteni egy 9 ingatlanból álló csomagot, aminek a 2008-ban bezárt Svábhegyi Gyermekkórház épülete is része volt. A nagy kiterjedésű, a XII. kerület, Béla király út 20. alatti, hajdani Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa és kertje 2,1 milliárd forintot ért meg az államnak és a vevőnek is. (A Fidesz 2007-ben még ingatlanspekulációtól tartott a svábhegyi ingatlan kapcsán. Az ingatlant végül 12 évvel később az Orbán-kormány adta el, a kerület polgármestere változatlanul Pokorni Zoltán fideszes politikus.)

Szintén egészségügyi háttere van a másik jelentős privatizációnak. Csány Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je vette meg az államtól az egykori Honvédkórház Királyhágó utcai épületét, amelyet a Budai Egészségközpont Gerincgyógyászati Központja bérelt 15 éve (a Budai Egészségközpontot 2018-ban vásárolta meg Csányi). A tulajdonosváltással elindulhat egy 160 ágyas kórházberuházás. A 26 ezer négyzetméteres ingatlan kikiáltási ára 4 milliárd forint volt, más nem licitált. Az épület vagyonkezelője eddig a Honvédelmi Minisztérium volt.

A Balatonhoz egy lerobbant, de jó helyen fekvő üdülőt is sikerült eladni. Az állami vasúttársaság a balatonlellei üdülőjétől szabadult meg 250 millió forintért. Mindössze 30 méterre van a tótól. Ezen a partszakaszon kizárólag szabadstrand található. Csak egy ajánlat érkezett, még nem tudni, hogy ki a szerencsés új tulajdonos. A balatonkenesei MÁV-üdülőre viszont nem licitált senki.

Nem csak a MÁV, hanem a Magyar Posta is megszabadulna veszteséget termelő vállalati üdülőitől. A Napi.hu írta meg, hogy 2020. január 1-jétől bezárja debreceni és balatonalmádi üdülőjét is az állami társaság. Azt már lehetett tudni, hogy a vállalat eladja értékes üdülőit, hogy legyen pénze béremelésre, de eddig úgy tűnt, a debreceni és a balatonalmádi üdülő megmarad.