Úgy tűnik, bejött az ÉVOSZ javaslata, a szervezet ugyanis az áfacsökkentés mellett kamattámogatott, maximum 3 százalékos hitelezést  szorgalmazott a lakásépítés fellendítésére - kommentálta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentését Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Koji szerint ilyen szintű finanszírozással 2017-ben elérhető az évi 20 ezer lakás felépítése.

Gyors becslése szerint  - melyhez az öt százalékos áfakörbe tartozó lakások 200 négyzetméteres átlagos alapterületével és 350 ezer forintos négyzetméterenkénti értékesítési árral számolt - 20 ezer  lakásnál 1400 milliárdnyit tehet ki a ciklus végén a lakásépítési teljesítmény. (Átlagos lakásméret függvényében ez nyilván jóval kevesebb is lehet. - A szerk.) A 10 milliós vissza nem térítendő támogatás ugyanennyi lakásra 200 milliárdos költségvetési ráfordítást igényel.

A lazítás hozhat igaz boomot

Mindenképpen jelentős lökést kap a lakásépítés, bár az ördög a részletekben rejlik, s egyelőre nem tudni, pontosan milyen feltételekkel utalják majd az összeget  - válaszolta kérdésünkre Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Szerinte az első Orbán-kormány idején hozott otthonteremtési intézkedések is igazán a korlátozások lazításával  - a korhatár és gyerekszám eltörlésével - vezettek valódi boomhoz.

Középtávon mindenesetre komoly építőipari fellendülés várható, ami a jelenlegin felül plusz 10 ezer lakás építésénél legalább 0,6 százalékkal növeli a GDP-t. A GKI aktuális előrejelzése 2017-re 2,5 százalékos növekedés, ez 3 százalékra is nőhet, ha valóban akkora lesz a hatása az intézkedésnek, mint most első pillanatban látszik - mondta Petz.